Kærester

Kærester

James Kochalka: Kærester

176 sider · 180 kr · ISBN 978-87-99077-83-0
Indbundet · er udkommet.

Køb bogen


James Kochalka er en af de mest produktive skabere på den amerikanske indie-scene – og en af de lettest genkendelige. Hans streg omtales ofte som ‘deceptively simple’ – og hans umiddelbart lidt naive og enkle stil rummer ofte stor poesi. Siden 1998 har han ført en dagbog i tegneserieform, som han stiller til skue på American Elf.

I Kærester følger vi de samme personer som i Kochalkas dagbog: James, hans kæreste Amy, deres kat Spandy, vennen Jason, mfl.

James Kochalka har selv håndtekstet den danske udgave.“James Kochalkas fantastiske Kærester, hvor en slags selvbiografisk bekendelse har blandet sig uløseligt sammen med en bizar lille fabel om kærligheden mellem en fugl og en kat. Her spejler hverdagen og verden sig med svimlende effekt, og det endda også fuldstændigt stille og roligt, i tegneseriens iboende tendens til det fantastiske og det barokke. Der er nok at grine af og der er nok at studse over og værket forlader aldrig den underliggende fornemmelse af stor alvor, men det en alvor, der aldrig tager sig selv mere alvorligt end godt er, om man så må prøve at sige: Kærester er det mest interessante album i denne ombæring. Det er en mærkelig, forlokkende følelse at få sin moralske dømmekraft sat vedvarende ud af kraft.”.
– Graf

“Selvbiografiske historier og hverdagsskildringer i mere eller mindre fiktiv forklædning spiller en stor rolle i de nye tegneserier og deres opgør med traditionelle genrer og skabeloner. Amerikaneren James Kochalka er her en af foregangsmændene, og med Kærester introduceres han på dansk i en meget fornem udgivelse, hvor der er kræst for udstyret. Kochalka giver rum til det poetiske og stillestående i sine serieruder, der dvæler ved landskab og stemning i en grad, som man sjældent ser det i billedmedier, der traditionelt lider af angst for at lade handlingen træde til side.
I Kærester skildres et parforhold, der er ved at gå i opløsning oven på hverdag og rutiner, men historien fortæller også om parrets kat, der på samme tid forelsker sig i en fugl. Forelskelsen er gensidig, men efterlader ofre og bærer naturligvis tragedien i sig. Kochalkas historie er både sød og rørende, men bliver på intet tidspunkt klæg eller sentimental – og det er næsten den største kunst.”
– Information

“Det tager ikke mange minutter at læse Kærester, men læseren gør klogt i at tage endnu en tur gennem albummet, og denne gang i et lavere tempo for at kunne nyde alle detaljerne i Kochalkas atmosfæreladede billedside. Ind imellem forekommer sparsommeligheden med stregerne næsten demonstrativ, men det meste af tiden fungerer tegnerens økonomiske tegnestil særdeles godt og giver de unge (og voksne) læsere en fin lille oplevelse. Omslagets blå-lilla grundfarve er gennemgående i hele det lækkert designede album.”
– Lektørudtalelse

“Han får faktisk sagt noget almengyldigt om parforhold og mænd og kvinder og alt det der på sin helt egen og lidt uudgrundelige facon. Jeg skal ikke kunne sige præcis, hvad det er, han får sagt, men jeg FØLER bestemt, at det er noget, og at dette noget er værd at høre på. Ja. Nærmere er det svært at komme det, fordi Kochalka – hvilket faktisk er meget rart – er så tilbageholdende med at skære sin pointer ud i pap. Man er nødt til bare at stole på, at han har nogen – og min mave fortæller mig, at det har han. Der skal også være plads til tegneserier til maven engang imellem.”
– Seriejournalen

“… fint beskriver en ungdomsforelskelse. De flotte tegninger er skåret ind til benet.”
– Jydske Vestkysten

“… en overmåde sødmefuld lovestory. Tegningerne kan minde om The Simpsons-tegneren Matt Groenings gamle tegneserie Livet i Helvede, men indholdsmæssigt er Kærester nærmest det modsatte af Groenings kyniske syrebad.”
– Berlingske Tidende


James Kochalkas tegneseriedagbog.


Share