Asterios Polyp

David Mazzucchelli: Asterios Polyp


344 sider · 390 kr · ISBN 978-87-92246-53-0
Indbundet · er udkommet
Køb bogen


Hvem er Asterios Polyp? Arkitekt, professor, forfatter, ægtemand – men det ligger alt sammen i fortiden. Nu hvor han er fyldt halvtreds, er han blevet en skygge af sig selv. Men det er en stormfuld nat, og et lynnedslag skal til at sende ham ud på en skæbnesvanger rejse.


Asterios Polyp har modtaget Pingprisen 2013 for Bedste Internationale Tegneserie På Dansk, The Los Angeles Times Book Prize Graphic Novel award, en Eisner Award (Best New Graphic Album), Le Fauve D’Angoulême (jury-specialpris), de franske kritikeres Grand Prix de la Critique og en Harvey Award (Best Original Graphic Album) blandt flere andre priser.

★ ★ ★ ★ ★ ★ “De senere års gennembrud for graphic novels baserer sig mere på fortællingernes intime realisme og illustrationernes karakter af personlig håndskrift end på nyskabende grafiske ideer. Det bliver der lavet radikalt om på i David Mazzucchellis ’Asterios Polyp’. Her er der både personlig håndskrift, grafisk vovemod og filosofisk højt til loftet i en graphic novel, der er et mesterværk i genren tegneserier for voksne.
… Den biografiske fortælling om Asterios Polyp er samtidig en filosofisk undersøgelse, som med resonans i naturvidenskab, litteratur, historie og mytologi undersøger, hvad det vil sige at være et menneske i denne verden.…
»Hvad hvis virkeligheden (som vi opfatter den) blot er en forlængelse af jeget?«, lyder grundspørgsmålet. Med det som afsæt tegner og fortæller David Mazzucchelli med subjektiv streg om, hvordan det selvsikkert rationelle udfordres af både naturvidenskab, religion og kaoskræfter.…
’Asterios Polyp’ er et enestående billedbogværk, hvor den filosofiske dybsindighed og den fabulerende fantasi finder sammen i samme originale tankestreg.”
Politiken

★ ★ ★ ★ ★ ★ “Formfuldendt, spændende, morsom og knugende tragisk.… Bogen er på alle måder en speciel og indtagende oplevelse, og det er tydeligt, hvorfor det har regnet ned over den med store priser. Den blander bl.a. popkultur med tunge litterære referencer, græsk mytologi, filosofi og naturvidenskab og er i alle henseender unik.… Den er velskrevet, grafisk veltilrettelagt til mindste detalje og helt unik i sit sprog.…
Denne udgivelse er nemlig usædvanlig delikat; en lækkerbidsken for enhver bog- og tegneseriesamler, og en hyldest til boghåndværket som bør danne skole for, hvor indbydende tegneserier kan være.… Udgivelsen er, som skrevet, smuk og indbydende og bør øjeblikkelig indstilles til ‘Årets bedste bogarbejde’.”
Geek Culture

★ ★ ★ ★ ★ “Besværligt mesterværk. Værket er på en gang teknisk brillant, møgbesværlig, dybt bevægende og meget morsom.… Asterios Polyp er blevet overøst med priser. Med god grund.”
– Ekstrabladet

★ ★ ★ ★ ★ “En fængslende, rørende historie, hvis grafiske udformning er genial, gennemarbejdet og ekstremt opfindsom.”
– Jyllands-Posten

★ ★ ★ ★ ★ “Kunstnerisk fuldendt… en kompleks og krævende historie, der bliver fortalt, og der er tidligere lavet forsøg i genren, der er druknet i akademiske forsøg. Derfor er det så meget desto mere imponerende, at man som læser deler og rives med af karakterernes følelser.”
– Berlingske

“Hovedværk. Den grafisk udfordrende tegneserie Asterios Polyp er en af årets bedste udgivelser. Få kommer i nærheden, hvad angår tyngde og stil.…
Hvad der umiddelbart slår én som læser, er, at man har læst bogens 344 sider, inden man får set sig om. Det går simpelthen så hurtigt. Men samtidig er man slet ikke færdig med bogen. For lige så letlæst og forrygende velfortalt, den er, lige så meget rumsterer den bagefter. Der er simpelthen så mange lag, detaljer, sidehistorier og grafiske eksperimenter, så man får lige så meget (nyt) med, når man genlæser den.… En ren fryd at dykke ned i, ikke mindst fordi bogen er så fabelagtigt tegnet.…
Det er intet mindre end fantastisk at se tegneseriemediet genoplivet med nye tricks og ideer – og udfordret ved at give gamle dyder nye klæder på. Man bliver grebet og underholdt, forundret og overrasket, mystificeret og provokeret af Asterios Polyp. Det er en af årets største danske tegneserieudgivelser for voksne, og selvom den er nyskabende, vild og radikal i sin form, så er den forbløffende letlæst og let at forstå. At den tilmed er mundret og fuldstændig lydefrit oversat til dansk, gør bare fornøjelsen endnu større.”
– Weekendavisen

“Stil og plot er uadskillelige størrelser i Asterios Polyp.… Egentlig er historien ret ligetil. Det er måden, den fortælles på, der er vigtig og fantastisk.… En modernistisk tegneserie, hvor næsten alle stistiske konventioner tages i brug og brydes, mesterligt og altid med fortællemæssigt, aldrig “bare fordi han kan”. Men skal man sammenligne Asterios Polyp med noget, må det være med James Joyces Ulysses fra 1922. Ligesom Ulysses er Asterios Polyp en symbolmættet parafrase over Homers Odysseen fyldt med religiøse, mytologiske og naturvidenskabelige referencer, der går igen.…
Asterios Polyp er en tegneserie, man vil holde andre forsøg op imod, måske også om 10 og 20 år.”
– Kristeligt Dagblad

“Man kan beskrive David Mazzucchellis ’Asterios Polyp’ som en fascinerende, formsprængende tegneserie om filosofiske principper eller som en medrivende historie om en mands midtvejskrise og rejse mod vigtig (selv)erkendelse. Begge dele giver mening og er ment som en uforbeholden anbefaling af et kunstværk, man bør fordybe sig i.…
Visuelt er Asterios Polyp også noget for sig. Ikke mindst må man beundre, hvor fantastisk den fabulerende fortællestil spejles i de smukke tegninger, der aldrig blot har én form, men er evigt foranderlige, dynamiske og fantasifulde historien igennem.…
Man kan kun glædes over, at Asterios Polyp nu også udkommer i Danmark og derigennem forhåbentlig får en endnu større dansk læserskare. Det fortjener den.”
Information

“Som grafisk roman er Asterios Polyp et utroligt vellykket og gennemarbejdet værk. Mazzucchelli har ikke kun en fantastisk fornemmelse for stil, kunst, kultur og indsigt i både forskellige arkitektoniske og kunsthistorieske retninger, han har også sans for at fortælle hvad der kan forekomme som en ganske banal hverdagshistorie på en grafisk interessant og afvekslende måde.…
Bogen har nogle eminente grafiske kvaliteter. Den er velfortalt. Den holder læseren interesseret hele vejen igennem. Endelig får den, på den mest elegante måde, flettet både kunstteoretiske og perceptionsteoretiske betragtninger ind i sin fortælling, samtidig med at den benytter sig af en række referencer til både klassisk mytologi og Americana. Det er sådanne udgivelser, der ikke kun fortjener et virkeligt bredt publikum.… Det er udgivelser som denne, der er med til at sætte standarden for den grafiske roman og ikke mindst med stor sikkerhed beviser, at tegneserier uproblematisk kan betragtes som kunstværker.”
Kulturkapellet

“… Hele det grafiske udtryk er meget smukt og meget gennemført.”
“Jeg blev grebet lige med det samme.… En vanvittig spændende læseoplevelse.… Det, at den er så tungt læsset med referencer og symboler gør, at han får flyttet en del af fortællingen væk fra figurernes talen og gøren, som jo traditionelt bærer historien i en tegneserie, og over til den metode, som han har valgt at tegne på.”
“Så kompleks som en rigtig tung roman, næsten en klassiker. Og den behandler stoffet overraskende.… Og så handler den jo om det at være menneske, og det tackler den på en så overraskende smuk måde. Den overrasker dig simpelthen.”
Smagsdommerne, DR2

“Et episk, følelsesrigt, symbolmættet værk, der tegner til at omdefinere den grafiske roman.”
– Globe and Mail

“Et vaskeægte mesterværk.”
– Chicago Sun Times

“Denne bog er en satirisk komedie om ægteskab, en afhandling om æstetik og design og ontologi, en midaldrende Künstlerroman, en idéroman med vægt på begge ordets dele, og så omtrent det mest skematiske stykke fiktion siden den der anden store bog, der konstant refererer til Odysseen
Asterios Polyp er blændende, mesterligt konstrueret underholdning, også når den til tider er enerverende og endda kvælende. Den kræver, at dens læsere tager livtag med den, diskuterer med den, genlæser og genudforsker den. Er det ikke det ypperste formål med stil?”
—The New York Times Book Review

“This brazenly original and complex work is easily one of the year’s best novels, graphic or otherwise… Brilliant. Absolutely brilliant.”
– San Jose Mercury News

“This is a comic for artists, and it plays with space and color in ways that maybe only artists will understand, but it is a story for everyone, and Asterios Polyp is easily among the best graphic novels ever made. Go read it, and read it twice.”
Providence City Paper

“Now, after a decade-and-a-half, he has re-re-emerged with Asterios Polyp, an epic, emotionally rich, symbol-laden work that promises to redefine the graphic novel. Published by Pantheon Books, Asterios Polyp is Mazzucchelli’s first graphic novel. It is also happens to be his masterpiece, the culmination of 25 years of promise….Mazzucchelli has made a beautiful, elaborate construction that coyly juggles style and content in a way few cartoonists are capable of.”
Globe and Mail (Canada)

“It contains a relatively simple story (and probably a deceptively simple one), but told in a dazzlingly stunning array of comic book techniques not possible in other mediums. Mazzucchelli is a genius of the form.”
Forbidden Planet

“This fan of the novel is an ever bigger fan of the magic that happens in comics, and only in comics, when text and art work together to create something wholly, wonderfully new. In books like Jimmy Corrigan — and the just released Asterios Polyp by David Mazzucchelli, it happens on every. Single. Page.”
Npr.org

“This absorbing, idiosyncratic tale of love, ambition and opportunity marks the return of one of the modern masters of graphic storytelling.”
Miami Herald

“Asterios Polyp reads like an intricately designed and heartfelt work of metafiction, juggling design theory, philosophy and sly nods to other cartoonists to create a dryly funny masterpiece.”
Time Out New York

“Haunting and beautiful.”
Los Angeles Times

“A visual and even philosophical stunner.”
Kirkus

“One of the greatest comics of all time.”
Comic Book Resources

“We can all stop reading comics now, because David Mazzucchelli’s crafted the ultimate comic book statement. Just take everything on your reading pile right now and chuck it out. Asterios Polyp is the new standard bearer. Mazzucchelli has somehow managed to jam just about everything great about comics into 340 pages of humanity, soul-searching, graphic design, philosophy and humor.”
Newsarama

Share