Fimbulvinter

Fimbulvinter

Søren Glosimodt Mosdal: Fimbulvinter

136 sider · 290 kr · ISBN 978-87-92246-63-9
Indbundet · er udkommet

Køb bogen


Fimbulvinter er en episk og blodig tragedie inspireret af den sande historie om vikingehøvdingen Erik den Røde. Efter en blodig nabostrid blev han tvunget i eksil og grundlagde en koloni på Grønland. På trods af fjendtlige omgivelser regerer han endnu efter næsten to årtier, men der skubbes til den skrøbelige sociale og politiske ligevægt, da Leif, hans yngste søn, vender tilbage fra Norge konverteret til kristendommen og ledsaget af en præst, som aggressivt prædiker den nye tro. Det kommer uvægerligt til et opgør mellem far og søn, det gamle og det nye, hedninger og kristne.

Fimbulvinter er i nordisk mytologi den meget strenge vinter, tre vintre i træk uden somre, der varsler Ragnarok, verdens undergang. Sneen vil falde fra alle verdenshjørner, krigen vil rase, og bror dræbe bror.★ ★ ★ ★ ★ “Runealfabetets bogstaver har deres karakteristiske kantede facon, fordi de skulle skæres i træ eller hugges i granit. Søren Glosimodt Mosdals knortede tegninger kan have den samme karakter. Som var de skabt med en mejsel. Og de fungerer helt overdådigt i Fimbulvinter.… En forrygende flot eksportvare.”
– Ekstrabladet

★ ★ ★ ★ ★ “Fimbulvinter er grov, mørk, uhyggelig og vanvittig spændende. De kantede, mørke tegninger giver en skæbnesvanger stemning, og historien blander magi, hævn, had, raseri og begær i én god, bloddryppende blanding. Det er meget bedre end de Hollywood-agtige billeder af vikingetiden, vi efterhånden har vænnet os til at se.…
Tegneserien her er eviggyldig og medrivende, fordi den med rå, tunge tegninger fortæller en historie om grundlæggende menneskelige følelser, her især hadet, skammen, forsmået stolthed. Det er den bedste vikingeskildring i lang tid, og den måske mest interessante danske tegneserieudgivelse i år.”
– Fyens Stifttidende

★ ★ ★ ★ ★ “Søren G. Mosdal har i sagaverdenen fundet et stort stof, der passer perfekt til hans på én gang kantede og surreelle verdenssyn. Handlingen bæres stort set visuelt frem, med en dialog så ordknap som hos de gamle islændinge.…
Den iøjnefaldende groft tilhuggede streg med store farve- og kontrastflader er som skabt til skildring af ’fimbulvinteren’ med det dystre lys over sne og is, fjorde og fjelde – virkningsfuldt brudt op af et flashback til sollyset over Islands fagre grønne lier… Men med dramatiske vinkler og tæt billedbeskæring i stemningsbærende farver giver stregen også overrumplende præcist akkompagnement til Leif den Ulykkeliges indadvendthed såvel som Erik den Rødes barske psyke i såret stolthed og blind bersærkergang.”
– Politiken

★ ★ ★ ★ “Mosdals kantede, man fristes til at sige runeagtige, streg klæder den karske og blodige fortælling, hvor pandeskallerne brister på stribe.”
– Berlingske

“Det er tegneseriekunst på højt plan, som anbefales på det varmeste.”
Litteratursiden

“Bogen er som vi er vant til det fra Aben Maler i flot udstyr, det store format gør sig især godt til de helsides-illustrationer, der markerer de episke begivenheder. I det hele taget er der et godt flow i historien, Mosdal har styr på sine virkemidler.
Det storladne, blodrøde vikingeepos om Erik den Røde, Leif den Lykkelige og den blodige duel mellem aser og Gud er sjældent set flottere skildret, end Søren Mosdal formår at gøre det i Fimbulvinter. Det er en tegneserieudgivelse af internationalt format.”
Litteraturnu

Fimbulvinter er en tegneserie der ikke kun er lækkert trykt, imponerende stemningsfuldt farvelagt og som i kraft af sine tegninger besidder en grafisk kvalitet, der gør at tegningerne i højere grad minder om træ- eller linoleumssnit og derfor føler man nærmest at man sidder med et kunstobjekt i hænderne end blot med en tegneserie. I pressematerialet som forlaget medsendte, gøres der også opmærksomt på at Fimbulvinter også udsendes på det berømte forlag Casterman, hvilket i den grad understøtter ideen om at dette er en udgivelse af høj kvalitet.
Det skal dog ikke forstås på den måde, at dette er en udgivelse der primært har i sinde at behage anmeldere, for historien som fortælles er både gribende og spændende nok til også at appellere til alle de læsere som bare har lyst til at læse en god tegneserie.…
Fimbulvinter er en tegneserie som man gerne læser flere gange og som man hele tiden opdager nye, fine detaljer i. For selv om stregen måske ikke er detaljeret eller nuanceret, så er både billedkompositioner, farvevalg og fornemmelsen for tempo virkeligt godt eksekveret. En gave til alle, der tager tegneserier seriøst og ikke mindst endnu engang et tegn på, at dansk tegneseriekunst står virkeligt stærkt for tiden.”
Kulturkapellet

“Ambitionsniveauet i Fimbulvinter er højt, og det er forfriskende at se Søren Mosdal tilgå den meget nordiske fortælling på en facon, der er helt hans egen. Det er den tydligt personlige stemme i måden at fortælle og tegne på, som gør Fimbulvinter til et væsentligt dansk tegneserieværk.”
– Nummer 9

“Det er imponerende tegnet og smukt formidlet, i stort tryk på tykke sider. Farverne er indbydende, og det er til tider helt nervepirrende at læse, hvad der går for sig i Erik den Rødes rige.”
GeekCulture

“Et fantastisk værk, virkelig originalt, med ubestridelige kunstneriske kvaliteter.”
– Auracan.com

“I Fimbulvinter udfører Søren Mosdal en svær øvelse. Og gør det med succes.”
– La Libre

“Søren Mosdal skildrer med bemærkelsesværdigt grafisk talent skønheden i det yderste nord.
En stærk historie og en tegner, det er værd at holde øje med.”
– ArdenneWeb

“Forfatteren dypper sin pensel i nordlysets fantasmagoriske farver og maler den blodige saga om vikingernes erobring af Grønland.”
– Le Soir

“Voldelig og inspireret.”
– M… Belgique


Share