Glimt

Rikke Bakman: Glimt

Rikke Bakman: Glimt

288 sider · 290 kr · ISBN 978-87-92246-47-9
Indbundet · er udkommet

Køb bogen


Erindringsroman om en barndom tilbragt i 80ernes Nordjylland. Vi følger seks-årige Rikke en enkelt sommerdag med familien ved Vesterhavet. Med en fintfølende blyant skildrer Rikke Bakman præcist, hvor skiftevist skræmmende, kedelig og magisk tilværelsen er for et barn.

Præmieret af Statens Kunstråds Billedkunstudvalg.
Vinder af Kulturministeriets Illustratorpris.
Vinder af Pingprisen 2012 for Årets Bedste Danske Tegneserie.
Glimt er også udkommet i Sverige, Frankrig og til efteråret Italien.Interview i Skønlitteratur på P1.

Interview på Nummer 9.

TV2 Lorry-indslag om grafiske romaner.

“Skrive- og billedkunst forenes på et skyhøjt niveau i Rikke Bakmans barndomserindring Glimt – Danmarks første store selvbiografiske tegneserieroman.… Rikke Bakman er helt på niveau med sine forbilleder som mumitrolde-skaberen Tove Jansson og Radiserne-tegneren Charles M. Schultz.”
– Berlingske

★ ★ ★ ★ ★ “Et stort stykke både sart og dramatisk originalgrafik, og samtidig en læseoplevelse af de usædvanlige.”
– Nordjyske

★ ★ ★ ★ ★ “Rikke Bakmans illustrerede barndomsminder er en sansemættet oplevelse. Det kunne meget vel blive den mest interessante danske billedroman eller ‘graphic novel’ i år.”
– Fyens Stifttidende

★ ★ ★ ★ ★ “En billedkunstnerisk tour de force, et infantilt-følsomt, præcist tidsdokument og en lårklaskende morsom fortælling er, hvad Rikke Bakmans nye tegneserie blænder op for. Den er af international klasse og selvskreven i en dansk kanon.”
Nummer 9

★ ★ ★ ★ ★ “En fremragende tegnet roman rammer rent i en stram barndomsfortælling.… Bakmans tegninger, komprimerede sprog, der perfekt rammer datidens tangent, og de små hændelsesforløb, der i al deres tilsyneladende ligegyldighed klinger så dybt, at man ikke kan undgå at blive berørt.
At Bakman også har en kærkommen evne til at huske, hvordan det var dengang, gør kun det hele bedre. Her er ingen økologisk fanatisme, ingen mælkeallergi eller sukkerforskrækkelse. Ungerne får sodavand og skub-op-is, som var det tørrede abrikoser, og farmand kører rask væk af sted i benzinslugeren med smøg i kæften og øller på passagersædet.…
Den fine, underspillede streg, der næsten ligner barnetegninger, og det stille, men stormfulde hverdagslige drama, signalerer overskud hos en kunstner og forfatter, der i den grad er på hjemmebane i det tegnet-fortalte univers.
Bogen er desuden så delikat en lille sag, at den utvivlsomt vil blive læst og beskuet igen og igen og formentlig rumme endnu flere store og små oplevelser ved gensyn og genlæsning.”
Jyllands-Posten

★ ★ ★ ★ ★ “Tegnestilen er bevidst og naivistisk og skaber billeder, der minder om meget klare og letaflæselige børnetegninger. Således bliver form og indhold et hele. Det er vældig fint gjort af Rikke Bakman.”
– Ekstrabladet

★ ★ ★ ★ ★ “Fem stjerner fortjener dette stemningsmættet nostalgiske sommerminde.”
Bogmania

“Der er tænkt grundigt over alle elementer i hver eneste tegning på de 288 kvadratiske sider (som hver består af ét billede), og historien flyder elegant og fornemt sammenhængende fra start til slut. Fortællingen ligger altså i høj grad i de stemningsmættede tegninger, som i stil og dialogtone kongenialt afspejler en lille barns blik på verden.…
Rikke Bakmans lykkes flot med sit projekt, fordi det er uhyre indfølt og bundtroværdigt. Historien genkalder overbevisende følelsen af at verden er kæmpestor og frygtindgydende. Og desuden har Bakman med humoristisk bid og en overskudsagtig – men herligt underspillet – sans for det talte sprog.
Ligesom i Tove Janssons Mumi-bøger er verden i Rikke Bakmans streg et komplekst sted, hvor (angsten for) social isolation og ensomhed lige pludselig kan ramme som et kølleslag – og selv når livet beskrives som sødmefyldt, bliver det aldrig sødladent.
Med dette sit første store værk gør Rikke Bakman sig i den grad gældende på den litterære scene… Den fortjener et stort publikum.”
– Weekendavisen

★ ★ ★ ★ “Med Rikke Bakmans Glimt bliver den danske tegneserieroman beriget med en original kunstnerisk fortælling i børnehøjde”
Politiken

★ ★ ★ ★ Månedens bog. “Glimt er en fin og poetisk skildring af barndommens land. Morsom og sørgmodig på en og samme tid, underfundig, tankevækkende og nærværende i sin barnlige, naivistiske streg.”
– Elle

“Every now and then there appears a book that literally takes my breath away. This was the case with Glimt, by Danish artist Rikke Bakman.”
The Comics Journal

Glimt er en fantastisk flot bog, og det lykkes i den grad Bakman at male et knitrende klart billede af sin barndoms landskab.… Man kan kun takke forlaget Aben maler for endnu en gang at berige det danske marked med en kvalitetsudgivelse.”
Litteraturnu.dk

“Som erindringsbog er Glimt derfor særdeles vellykket, idet den ulig mange andre biografier og erindringsbøger, formår at skildre en forunderlig naiv verden – en pæredansk ferieoplevelse – med sådan indlevelse, at det er svært at blive andet end rørt over slutresultatet. ”
Kulturkapellet

“Fint sansede erindringer med et fantastisk øre for replikker.”
Information

“Tegnet erindringsroman for alle aldre er et følsomt og humoristisk nybrud inden for genren.”
Kristeligt Dagblad

“Man kan dufte harpiks og mærke det stikkende marhalm under fusserne, når man læser bogen. Den er efter min mening intet mindre end fantastisk. Minder fra min egen barndom står pludselig lysende klart for mig. Det er som om bogen er en nøgle, som lukker op til den jeg selv var, da jeg var seks år. Jeg tror ikke min barndom minder meget om Rikkes og alligevel er det som om bogen er en fortælling om mig selv. Rikke har arbejdet på bogen i 2 år og den bærer tydeligt præg af at være meget gennemarbejdet. Både sprogligt og visuelt er den super skarp. Jeg elsker den måde, hvorpå hun undlader at give fortællingen konstruerede lag. En smuk enkel historie. Jeg er totalt vild med den bog.”
Signe Parkins

“Rikke Bakman har skrevet og tegnet en fin lille perle af en roman.… Historien om en dags oplevelser ved Vesterhavet i Nordjylland er fortalt med den 6-årige Rikkes stemme, og det gør forfatteren altså helt fantastisk godt!”
Litteratursiden.dk

“Erindringsromanen Glimt af Rikke Bakman er en original og nyskabende bog.”
Undervisere.dk

“Det er en skøn lille bog, hvor den voksne Rikke Bakman virkelig har fået genkaldt den seksårige Rikkes måde at opleve sin lille verden… Meget stemningsfuldt og ofte meget smukt.”
Bogbrokken


Rikke Bakmans blog.


Tag mig med

Læs også Tag mig med.


Share