Ind fra Havet

Rikke Villadsen: Ind fra Havet

104 sider · 240 kr · ISBN 978-87-92246-43-1
Indbundet · er udkommet · Køb bogen


Ve alle haves vandringsmand! Urolig er hans færd.

En sømands liv er fuldt af farer og tildragelser, som landkrabberne aldrig ville tro på. Ingen vil eksempelvis tro på beretningen om dengang, fiskeren landede en ganske særlig fangst: et lille barn. Og en talende rødspætte. Og bølgen rullede, og stormen suste?
Rikke Villadsens grafiske roman Ind fra Havet er en smuk, sandfærdig skrøne fra de syv have, som har både det tragiske og det gakkede med i lasten.


★ ★ ★ ★ ★ “Danmark er et havland, og landets eventyr, drømme og længsler er ofte forbundet med det våde element. Dette er en af årsagerne til, at Rikke Villadsens flotte grafiske roman Ind fra Havet om en vesterhavsfiskers surrealistiske fisketogt føles kernedansk. Dansk er dog også den uhøjtidelige tone der præger værket, på trods af, at den befinder sig i krydsfeltet mellem kunst, litteratur og tegneserier.
… en tegneserie der både er gådefuld, smuk, underholdende og en lille smule uhyggelig.… særdeles anbefalelsesværdig.”
Berlingske

★ ★ ★ ★ “… højst sandsynligt den mest ambitiøse og måske også bedste danske tegneserieudgivelse, vi får at se i år.…
Fra det øjeblik, hvor erkendelsen slår ned som et lyn og den store kataklysme sætter ind, og frem til de sidste siders tyst elegiske efterspil, hører Ind fra havets virtuost orkestrerede finale til de smukkest forløste sekvenser, jeg endnu har set i nogen dansk tegneserie.
Ind fra havet er en fortælling om arvelig belastning, om valget mellem at være sig sit ansvar bevidst eller kaste det over bord, og om livets opståen og livets afslutning. Intet mindre. Det er et af de sjældne værker, som formår at balancere det højstemte med det lavkomiske og det overspillede med det underfundige. En skæppeskøn skipperskrøne, der – forklædt som grafisk roman – maner til gentagende læsninger og eftertænksomhed.”
Nummer 9

★ ★ ★ ★ “En mærkelig og underligt dragende tegneserie.… en god, skæv bog er det.”
Jyllands-Posten

★ ★ ★ ★ “En højst usædvanlig symbolladet skipperskrøne, der smutter ud mellem fingrene, hver gang man tror, man har et fast tag i fortællingens sømandskrave eller tonefald.… En sælsom fabel om mandens trang til at befrugte havheksen uanset risikoen for at drukne i sit eget afkoms fremtid.
En blanding af vulgær skipperskrøne og øm sirenesang. En slagfærdig tegneserie med kunstværkets uudgrundelighed.
Selv om der både er tegninger, ord og talebobler, kan man nu knap nok kalde det en tegneserie.
Denne befrugtede billedskrøne om at drukne i køn og genopstå i svangerskab ligner – splitte mine bramsejl – ikke meget andet.”
Politiken

“Det som virkelig er fortællingens styrke er, at den modsætter sig klare årsagssammenhænge og nemme fortolkninger af de symboler og maritime fraser, der kastes rundt med. Ligesom blandingen af sømandsviser ovenfor er lige dele Jullerup Færgeby, Johannes V. Jensen og Otto Brandenburg er ”Ind fra Havet” en skamløs blanding af platheder, kunstens og naturens uudgrundelighed, eminente stemningsskift og uforfærdede forvrængninger og forstærkninger af sømandslivets arketyper.… Det er fremragende og respektindgydende, og Villadsens Ind fra havet formår dermed at fasttøjre eksistensen af fænomenet dansk tegneseriekunst.”
– Strip!

”Højstemt og sjovt… lattermildt og sært.”
– Ekstrabladet

“For det, som gør Ind fra havet til så stærk og gennemført en læseoplevelse, er netop, at den sparker benene godt og grundigt væk under læserens forventning om logiske årsagsforbindelser og jævnt fremadskridende fortællespor. I Villadsens historie ligger vanviddet ikke bare og bobler under overfladen – det sprøjter op af havet og hiver alt med sig ned igen.…
Og så kan forfatteren også noget med ord. Sproget slår simpelthen gnister…
Ind fra havet er en smuk og sprudlende historie, som vinder på sine fantastisk udtryksfulde tegninger og sin sproglige legelyst. Det er en udgivelse, som fortjener et stort og bredt publikum.”
LitteraturnuRikke Villadsens hjemmeside.


Jens Blendstrup & Rikke Villadsen: Skægmanden fra VardeJens Blendstrup & Rikke Villadsen: Skægmanden i Skærsilden

Læs også Skægmanden fra Varde
og Skægmanden i Skærsilden.
Share