søndag 1. jan 2006
Glædelig Garmisch-partenkirchen.
2005 var et spændende år for Aben maler. 4 måneder gammel og allerede med 3 udgivelser på cv'et tillader Aben sig at banke sig primat-stylee på brystet. Og så sparker vi hul på 2006 med Danmarkspremieren på KÆRESTER af James Kochalka: Hele smøren vil blive lagt op her i løbet af de næste måneder. Tjek det, vi er begyndt.
Men inden Kærester kommer i bogform, udgiver Aben i februar Den epiplektiske cykel af Edward Gorey (nemlig, ham med Gravengrum-ungerne). Der bliver smækket sider fra den op senere.
Og så er der alle de næste udgivelser, jeg endnu holder hemme- lige. 2006 bliver vild.mandag 16. jan 06
James Kochalka skrev: My book KISSERS will be published by Abenmaler in Denmark this year, under the title KÆRESTER. Unlike most of my translations, this one is actually being re-lettered by me... no font, no hired re-letterer.*
The story begins serialization on the net on January 1, 2006.
This day is the perfect day to begin my most romantic graphic novel, because it also happens to be the 20th Anniversary of me and Amy's first kiss.

* (Something I'll probably never agree to again! Lettering in a foreign language is much too time consuming and boring!)

Hæ hæ. Ja, det tager overraskende lang tid at håndtekste. Ron Regé og Simone Lia synes også, det var lidt træls, men det bliver altså bare et mere helstøbt værk.
Til gengæld er det også kedeligt at lave samtlige sider i Kærester om til netbrug: fra bitmap til grayscale, fra tiff til jpg, fra 800 til 72 dpi - 160 gange. Nå, jeg glæder mig til at se den færdige bog om et par måneder.torsdag 26. jan 06
Det er nu ti år siden, den amerikanske filmskaber Christopher Seufert påbegyndte sin Edward Gorey-dokumentar, men selv her seks år efter Goreys død er den åbenbart ikke færdig. To små klip kan ses her og især her. Mange interviewere nævner hans tendens til at lade ufærdige sætninger hænge og flagre i luften, og det bliver man heller ikke snydt for. Vi får også, uforklarligt, en gul regnfrakke. Kom ikke og sig, Gorey ikke var excentrisk.
Og hvis du så har 5000 dollars liggende på natbordet, rullet sammen med en elastik om, kunne du jo forkæle dig selv med at købe en Gorey-original. Widow Shinn's Candy Store herunder på 11x13 cm er klassisk Gorey-charme.
Klik på billedet, hvis du vil købe det.

mandag 6. feb 06
Af en eller anden årsag er hele to af de tegneserieskabere, der udkommer på Aben maler, ROCKSTJERNER. James Kochalka har udgivet en ornli spandfuld albums, som nu er svære at skaffe, men hans greatest hits, Our Most Beloved, kan købes på nettet. Hans musik er sådan noget charmerende børnepunk, man enten elsker eller hader. Forresten har han spillet sammen med Raveonettes. Fox har netop købt hans Hockey Monkey som temasang til en ny sitcom, The Loop, så nu har Kochalka millioner og atter millioner.
Også Ron Regé, Jr. har gang i en musikalsk karriere. Hør to af hans bands, Lavender Diamond, sange her. Det er sådan noget håndspillet, intenst valserock. Hmm, det lød ikke særlig positivt, men det er altså pivgodt. Og overraskende lig Rons tegneserier.
2006 bliver i den grad Ron Regés år, blandt andet udgiver Buenaventura Press en pin-up-bog, hvortil Ron har lavet denne flotte sag:

mandag 13. feb 06
Vor skotske forbindelse Tom Gauld (som lavede Begge to sammen med Simone Lia) har været med i et væld af antologier, deriblandt überværket Kramers Ergot. Han var med i bind 5 (ligesom Ron Regé, Jr. var det), og nu bidrager han også til bind 6 (ligesom Ron Regé, Jr. gør det). Prøvesmag Tom og Ron.
Og endnu bedre end disse løsrevne sider: Læs hele Toms lille tegneserie Hunter and Painter på 15 striber, her hos Aben.

mandag 20. feb 06Det er altid rart at kunne præsentere et mesterværk. Mine damer og herrer: Ghost World.
Der er nok nogle af læserne, der har set filmen (med Thora Birch, Scarlet Johansson og Steve Buscemi). Der er måske ligefrem nogle, der har læst tegneserien (som udkom på amerikansk i 1997). Og det er på høje tid, den udkommer på dansk.
Det er stadig meget tidligt i processen. Endnu er kun kontrakten på plads - der mangler detaljer som oversættelse, layout og den slags. Jeg informerer jer løbende.
Både Kochalka, Regé, Gauld & Lia kunne overtales til at håndtekste, men Daniel Clowes er desværre så superstjernet, at han ikke gør den slags i fremmedsprogsudgaver. Hans amerikanske forlag Fantagraphics overvejer at lave en font baseret på hans håndskrift (for et spansk forlag har også efterspurgt én), så nu må vi se, hvad det ender med.

Hvad den handler om? To teenagetøser, der lige er gået ud af skolen og spilder tiden med at lave telefonfis og snakke om sex. Village Voice skrev: “[Clowes] spells out the realities of teen angst as powerfully and authentically as Salinger did in Catcher and the Rye for an earlier generation.” (Og det er i øvrigt også et mesterværk.)

In other news: Seriejournalen lader hvert år sine brugere stemme om årets bedste i diverse tegneserie-kategorier. Aben maler er netop kåret som Årets Tegneserieforlag i 2005. Vi fejrer ved at drikke et glas portvin.mandag 27. feb 06
Om at trykke tegninger: Indtil for få år siden trykte man bøger med tegninger ved at bruge film, altså gennemsigtige stykker plastic. Digitalt tryk, som man benytter nu, er meget nemmere at arbejde med - især, når det drejer sig om farvetryk. Edward Goreys bøger er desværre så gamle, at de kun findes på film. I vore dage er det en sjældenhed, at et trykkeri stadig kan trykke fra film, men især i Østeuropa kan det lade sig gøre. Da Aben maler i efteråret fik trykt Gravengrum-ungerne, fik trykkeriet tilsendt filmen og så en cd med teksten, som de trykte og monterede på filmen. Tegninger og tekst var tydeligt adskilt, så det var ikke noget problem. Så vidt, så godt.
I Den epiplektiske cykel (jeg ved det: det er ikke noget ord) - den næste bog af Edward Gorey, som Aben udgiver - er der derimod adskillige talebobler. Goreys amerikanske forlag har fået deres trykkeri (i Singapore, velkommen til globaliseringen) til at lave et sæt film til Aben maler, med teksten møjsommeligt skrabet væk med en skalpel. - Det er den slags, man slipper for ved digitalisering! Men nu er jeg altså ved at finde ud af, om det er lettest, bedst og billigst at lade trykkeriet montere tekst på film eller at få tegningerne scannet (og altså digitaliseret) og så selv indsætte teksten.
Både Begge to, Piger mod smerte og Kærester (2 måneder til udgivelse - den bliver for lækker!) var gudskelov digitaliserede og totalt problemfri at sende til trykkeri. Fremtid nu, tak.

Både P2, Information, MetroXpress, Nordjyske Stiftstidende og Bogguide bragte nyheden om afstemningen på Seriejournalen, hvor Aben maler blev kåret som 2005s bedste tegneserieforlag. Tegneseriestoffet er mildest talt ikke overrepræsenteret i medierne, så det varmer, hver gang de bringer noget. Ikke mindst, når det så handler om Aben...mandag 6. mar 06
Her er en endnu en lille snack til dem, der har ladet sig charmere af Tom Gauld. Han lavede for et par år siden Three Very Small Comics og så sidste år Three Very Small Comics Volume II. Begge er i ministørrelse og eksperimenterer med formaterne. Feks indeholder vol II en tegneserie i plakatform, en som er et lille hæfte og en i harmonikaformat. (Køb via Paypal hos Cabanon Press.) Alle seks er forrygende små sager - seks tegneseriedigte næsten. En af dem hedder 'Invasion' og blev sidste år filmatiseret (!) af en animator ved navn Matt Abbiss. Se den i Quicktime her (eller her, hvis du vil have den i mindre størrelse). Husk lyd.mandag 13. mar 06
God nyhed for de Gorey-file: Den fjerde Amphigorey udkommer til oktober!
Amphigorey-bøgerne er store opsamlingsværker, som med deres A4-format på den ene side ikke rigtig præsenterer Edward Goreys historier optimalt (Gorey startede sin karriere med at være bogdesigner - og hans titler er i høj grad tænkt som små, enkelt- stående bogværker). På den anden side får man 15-20 historier for under 20 dollars! Og da adskillige af titlerne er udsolgt, er Amphigorey-bøgerne under alle omstændigheder et nødvendigt onde.
Amphigorey, Amphigorey Too og Amphigorey Also er omtrentligt kronologiske. Jeg kan varmt anbefale dem alle, men den første lidt varmere end de andre. Amphigorey Again har været annonceret til udgivelse af forlaget Harcourt adskillige gange men er hele tiden blevet rykket. Denne gang mener Goreyography.com altså, at tidsplanen holder. Ja ja, vi krydser vores naive fingre.

(Og inden da når Aben maler jo også at udgive Goreys Den epiplektiske cykel til at tage de væreste abstinenser.)mandag 20. mar 06
I dag har jeg ikke noget at sælge; jeg vil bare pege på fem fabelagtige musikvideoer, som har det til fælles, at de er animerede, og at de formår at forstærke stemningen i sangen ved brug af billeder. Tjekkit.
Vi begynder med et fantastisk drømmesyn, som vil give din lillesøster ar på øjeæblerne: Unkle: Eye for an Eye. Puha, så er der temmelig meget mere velvære i Lambchop: Is a Woman. Shynola, som har instrueret, står også bag Denne video, som du elskede og egentlig havde glemt. Så lidt mere melankoli: Spoon: Everything Hits at Once. Og endelig, manden man ikke kan undlade at nævne: Michel Gondrys forrygende Chemical Brothers: Star Guitar. Der skulle være nok til frokostpausen foran skærmen.

(Kan du huske dengang i 2006? Da vi kunne holde ud at sidde og kigge på gnidrede, mikroskopiske, 72 dpi-film på nettet!)mandag 27. mar 06
Kærester er hos trykkeren. Den udkommer om næsten præcis en måned, og jeg glæder mig meget til at se den. De læsere, der følger den her på hjemmesiden, vil blive... overraskede. Der er kræset lidt for udstyret. Jeg tror, den bliver skideflot. Det, der i planlægningen tog længst tid at løse, var omslaget. Jeg har altid hadet det oprindelige amerikanske. Dels synes jeg bare, maleriet er grimt, dels formidler det dårligt indholdet i bogen. (Jeg har ikke beskåret billedet - sådan ser bogen ud.)Så er forsiden fra den franske udgave (omend lidt fimset) mere vellykket. Men i øvrigt typisk for de sidste ti års franske 'alternative' udgivelser: Ensfarvet baggrund og vignet-agtig figur i én eller to farver. (Den udkom på Ego Comme X i 2002 og fås vist stadig, hvis man skulle have de tilbøjeligheder.)Eftersom jeg var fast besluttet på at skrotte maleriet, måtte også jeg bruge et (eller flere) billeder indefra bogen - hvis ikke det skulle være en ren tekst-forside. Jeg sad længe og forsøgte at lave en lignende asymmetrisk komposition og arbejdede faktisk med samme billede af James og Amy, der går. Men det fungerede ikke. Jeg havde forlængst lavet denne knap til hjemmesiden:- men det tog lang tid, før jeg fandt på, at den kunne ryge på forsiden, og 1-2-3 faldt kompositionen også på plads. Det er en simpel forside, bundet sammen af kvadrater (bogens format; Aben malers logo; titel+billede+forfatter). Jeg er godt tilfreds.

mandag 3. apr 06
I dag kom den rare UPS-mand med blåtryk af Kærester, og det så glimrende ud, så trykkeriet har fået grønt lys.
Til gengæld har jeg opdaget en groteskhed! James Kochalkas Kærester udkommer 28. april. Og jeg har i dag set, at samme dag er der premiere på en film, der hedder: Kærester!!! Få mig ikke forkert, jeg lider Uma og Meryl så meget som den næste fyr, men det her er for dumt. Filmen hedder Prime i USA; tegneserien hedder Kissers. Jeg ved godt, hvilken Kærester, jeg synes, er tættest på originalen!

Ghost World bevæger sig også støt af sted. Oversættelsen er omkring kvart færdig. Enids og Rebeccas stemmer er ved at falde på plads på dansk, men jeg har feks endnu ikke fundet på den vittighed, der skal erstatte:
Whaddya call a Japanese jew?
Sosumi!
Get it?
mandag 10. apr 06
DU LUGTER LIGESOM MIN FAR!Indprent dig nøje disse ansigter. Om tre uger har du mulighed for at score en autograf og måske ligefrem en lille tegning af en kanin eller en astronaut. Ja, Tom Gauld og Simone Lia, som skrev og tegnede Begge to, har lovet at komme og besøge Komiks.dk den sidste weekend i april!
Nærmere program for deres aktiviteter følger.tirsdag 18. apr 06
Jotak! Forhåndseksemplarer af Kochalkas Kærester blev leveret i dag. Og er lækre. 10 dage til udgivelse. Jeg har ikke noget digitalkamera, så der bliver ingen billeder af den. Netversionen er 30 sider fra slutningen, så der er en måneds tid igen.

Og så et (ufuldstændigt) program for Tom Gaulds og Simone Lias gøren og laden på Komiks.dk:

Lørdag 29. april
12.30-13.30 Tom & Simone signerer i Aben malers stand.
16.30-17.15 "De nye tegneserier og graphic novel'en". Oplev et panel bestående af såvel kunstnere, kritikere og forlagsfolk diskutere det kvantespring i retning af alsidighed og kunstnerisk ambition, tegneserien har oplevet i løbet af det sidste årti. Panelet består af Anke Feuchtenberger, Tom Gauld, Simone Lia, T. Thorhauge, Steffen Maarup & Carsten Søndergaard.

Søndag 30. april
12.15-13.00 "Te, toast og tegneserier". Paneldiskussion med fokus på den engelske tegneseriekultur. Deltagere: Leah Moore, John Reppion, Andrew Wildman, Simone Lia, Tom Gauld samt forlaget Accent UK.
13.15-14.15 Tom & Simone signerer i Aben malers stand.

Der er i øvrigt flere spændende navne blandt de udenlandske gæster, ikke mindst Jason, Anke Feuchtenberger, Schuiten & Peeters. Jeg tror, det bliver en fed festival. Kom endelig forbi og snak med Aben maler.mandag 24. apr 06
But enough about me; lad os snakke lidt om jer:
Spørger man Julemandens hjælpere, får man at vide, at 71% af jer som læser disse sider bor i Danmark, 10% i USA, 1% i Norge, 1% i Canada, 3% i 'ukendt' og 12% i et uspecificeret europæisk land. De sidste 2% af jer fordeles mellem Polen, Frankrig, Italien, Schweiz, Irland, Australien og Rusland. Det er overraskende internationalt men skyldes i høj grad, at Ron Regé linker hertil fra sin egen hjemmeside. 27% af de folk, der kommer hertil via link, kommer derfra.
Kedelige, monopolitiske, fejlbehæftede Internet Explorer sidder på 68% af jer. 26% er funky med Firefox (som er gratis, lækker og funktionel - skift dog) og 6% med Safari.
Et godt råd i forbindelse med hjemmesidedesign har længe været at begrænse hovedområdet til 800 x 600 pixels, men der er kun 4% af jer, der sidder med så lille en skærm, så det kan Aben lykkeligvis se bort fra.
28% af jer er festrygere.

Og heller ikke i denne uge skal jeg undlade at gøre opmærksom på, at Kærester udkommer på fredag - og at Tom Gauld og Simone Lia er at finde i Kedelhallen på Frederiksberg lørdag og søndag.tirsdag 25. apr 06
Så er der en temmelig ærgerlig opdatering: Tom Gauld er blevet syg og kan alligevel ikke komme til Komiks.dk. Men heldigvis kommer Simone Lia da stadig, og Aben dukker op i fuld effekt, måske ligefrem affekt.mandag 1. maj 06
En hektisk og frem for alt skamhyggelig weekend er overstået. Komiks.dk var fra Aben malers - og de andre branchefolk jeg talte med - synspunkt en succes. Der var mange tegnere og forlag der havde tilrettelagt udgivelser, så de udkom lige før festivalen, og det gav god stemning med den kreative kraftanstrengelse. Og så er mange af tingene virkelig pænt fede.
Simone Lia var her fredag til søndag og var - ud over at være en charmerende og morsom gæst - flink til at sidde og signere i Abens stand, selv når det ikke stod i programmet. Både Begge to og hendes medbragte eksemplarer af Fluffy (køb dem på www.simonelia.com - de er fantastisk tæt på at være udsolgte) gik som brød, der er varmt. Og jeg fik en tegning af en malende abe.
Megen kærlighed også til alle, som bare gjorde det til den fede weekend, både på messen og i de skumle ølfyldte nattetimer. All times.

Kort før showtime.


Den engelske gæst læser Kramers Ergot 5, mens den uforlignelige fru Ewers tjekker dennes Fluffy. En gæst kommenterede standen med ordene "nåh, det er her pigeforlaget er". Bare fordi man har blomster og dug på bordet. Og pastel- farvede omslag. Og en bog der hedder Kærester...


Frk Lia og en selvtilfredst udseende forlægger.


Anke Feuchtenberger læser Simone Lia.


Bagfra: Hest og Søn, Nørdnyt, Rackham, Dansk Undergrund.


En udvalgt skare har sat sig for at høre panelet om "De nye tegneserier og graphic novel'en". En bøjning der er til at brække hjernen af. Panelet blev lidt delt i to separate diskussioner: Thorhauge, Feuchtenberger & Lia der talte om deres serier, og Søndergaard & Maarup der talte om forlagssager. Men det var til gengæld to spændende diskussioner.


Den danske tegneseriebranche.


Som det sig hør og bør ved den slags lejligheder, brød kameraet sammen på dag to, så that's all she wrote. Og MWs billeder af en nøgen dansk serietegner tåler vist heller ikke dagens lys.

mandag 8. maj 06
Københavns universitetsradio har et litteraturprogram ved navn Tekstur, som i den nærmeste fremtid vil køre noget tegneserie-tema. Hør et kort interview med Aben maler nu på torsdag kl.22.30 - vist. 95,5 Mhz.
Tager jeg min medie-missionerende hat på, må jeg bifalde, at vi nu kan tale om tegneserier som den kunstform for voksne det (også) er.

Hele Kærester ligger nu online. Ganske vist i sort/hvid - hvor bogen er trykt i gloriøs, minneapolisk lilla (i det hele taget er den faktisk endt med slet ikke at ligne originalen, som er paperback og har et hæsligt omslag), nærmere betegnet Pantone 2685C (som Ib-k hjalp med at finde). (Pantone er farvesystem, der supplerer CMYK, som bruges i de fleste tryksager. CMYK - eller cyan magenta yellow black - kan klare et område af farvespektret, der er stort nok til at være vældig brugbart. Men forsøger man med CMYK at efterligne den lilla, jeg valgte, får man en lidt dødere nuance. Så derfor.)fredag 19. maj 06
Hov, vel sen opdatering af bloggen i denne uge. Nå, Aben maler er inde i den fase af en bogudgivelse, hvor man spændt går og venter på anmeldelser. Indtil videre har jeg opdaget tre af Kærester: Berlingske (som er behersket begejstret), Jydske Vestkysten (som er behersket begejstret) og Seriejournalen (som er begejstret). Anmeldereksemplarer er også sendt til diverse månedsblade, så nu er jeg henvist til at gå i dsb-kiosker og bladre i Woman og Sirene.
Det var tanken, at lanceringen af Ghost World skulle falde sammen med den danske premiere på Art School Confidential - som er den nyeste (og anden) film, Terry Zwigoff har instrueret efter tegneserie og manuskript af Daniel Clowes. (Zwigoff lavede også den fremragende dokumentar Crumb.) Men dels er det stadig uvist, om Art School Confidential overhovedet får dansk premiere, og dels får den desværre temmelig lunkne anmeldelser, i modsætning til Ghost World (både film og tegneserie).
Fordelen ved at være et lille forlag er heldigvis, at jeg kan beslutte mig for en udgivelsesdato med ret kort varsel. JEG ER MIT EGET ENORME PRODUKTIONSAPPARAT!

(Interviewet til Tekstur gik i øvrigt glimrende, thank you very much.)mandag 22. maj 06
Her er et aldeles glimrende interview med Ron Regé, Jr. "What role and effect do you think "peace-seeking" artists can have today?"

James Kochalkas Kærester er masser af følsom og rørende, men han er ikke bleg for også at lave snot-ud-af-næsen- morsomme tegneserier. Som de fleste amerikanske serie- skabere på indiescenen kan han ikke holde nallerne fra superhelteuniverset, så han har opfundet en flok typisk umulige teenagere, som også er superhelte: Superf*ckers. Det er sjældent, jeg griner højt, når jeg læser tegneserier, men Superf*ckers fik mig til det. Nå ja, det kræver, at man kan overtales af replikker som "Get ready for a cum explosion of HATE & PAIN, mutherglunkers". Æh, man skulle nok have været der. Men serien er morsom, umoden og fyldt med glæden ved sjofle bandeord.
Som en hyldest til fordums helte fra Marvel og DC, der kørte i hundredevis af numre, har han startet sin serie med nummer 271! For at gøre læsernes forvirring komplet har nummer to fået nummeret 273! Inden længe udsendes nummer 3 (altså 277...), som har nedenstående helt, helt fremragende forside:

tirsdag 30. maj 06
James' eksemplarer af Kærester har endelig bevæget sig over Atlanten. Han havde godkendt det lilla tryk men faktisk ikke omslaget, så jeg var spændt på hans reaktion. Hans søde svar lød heldigvis sådan her: "I just got my copies in the mail. It's absolutely gorgeous! You did a great job." [Rødmende smiley, der alligevel ikke er bleg for at blære sig lidt.]

Flere marginalt interessante nyheder: Aben malers team af ambidekstrale spøgelsesaber er i færd med at redesigne hjemmesiden. I øjeblikket er den kodet i simpel html, så oplysninger om feks det grønne baggrundstapet og den sorte menulinje står på samtlige ca 40 sider. Hvis jeg beslutter mig for en rød baggrund, skal det altså ændres i 40 dokumenter. Dumt. Så vi vender snart tilbage med noget CSS - og et lidt mindre tungt udseende.tirsdag 6. juni 06
Nå ja, det kan jeg godt se. Johannes's Åbenbaring 13.18: "Her gælder det Visdom! Den, som har Forstand, udregne Dyrets Tal; thi det er et Menneskes Tal, og dets Tal er 666." Selvfølgelig har det forbindelse til datoen 6/6 2006, det er klart. Og kalender- revisioner foretaget mellem nedskrivningen af Åbenbaringen og i dag (lad os nøjes med at nævne pave Gregor) glemmer vi. Numerologiske narrehatte. Da Vinci-mysteriet er også noget vrøvl.

Aben maler hopper til gengæld ikke på den slags griller og diller. Vi læner os tilbage og følger udviklingen med et køligt, blæret overblik. Vi iler ikke ud og køber disse nymodens digitalkameraer. Vi tager billeder med vores gammeldags spejlreflekskamera - og så fremkalder vi dem syv måneder senere! Derfor først nu: Bogmessen i november.
Klik for større udgave.
Nok den stand på messen med færrest titler. Afgjort den mest dagligstue-agtige stand. Stine Stengade var der ikke, men det var altså et rimelig kedeligt billede ellers...mandag 12. juni 06
Nå, det lader til, at Art School Confidential ikke kommer i de danske biografer, så Ghost World kan bare blive sendt på gaden, når det passer Aben. Skal vi sige september? Første grov- oversættelse er færdig, så skal den finpudses, tekstes og nørkles på plads. Og trykkes. Og pressen skal adviseres.
Og så kører vi.

Tom og Simone-nyheder: Fluffy var egentlig udsolgt, men Simone Lia har fundet en glemt kasse, så nu kan den fås igen (4 bind à ca.50 sider, den er tåkrummende og sød). Køb køb køb.
Tom har lavet en video til Ed Harcourt: Visit from the Dead Dog (eller vælg andet format på Harcourts ikke helt intuitive hjemmeside).

James Kochalka-nyheder: Hans næste cd Spread Your Evil Wings and Fly udkommer sidst i august. Efter sangtitlerne at dømme bliver det klassisk Kochalka: Britney's Silver Can, Wash Your Ass, Rainbow Love, Fascist Bikes, Why Is the Sky Blue? (m.fl.) - det nuttede og det anstødelige i en smuk vælling.

Ron Regé, Jr.-nyheder: Ron har en 4-sider med i det næste Sturgeon White Moss (britisk antologimagasin). Læs den her, her, her og her. (Nå, access denied på de to sidste sider. De kan under alle omstændigheder læses her.)

Edward Gorey-nyheder: Gorey er stadig død.mandag 26. juni 06
I den forløbne uge indløb der lektørudtalelse på Kærester (den anmeldelse, som bibliotekerne får og indkøber efter, så den er af temmelig afgørende betydning). Heldigvis var tonen positiv: "Det tager ikke mange minutter at læse Kærester, men læseren gør klogt i at tage endnu en tur gennem albummet, og denne gang i et lavere tempo for at kunne nyde alle detaljerne i Kochalkas atmosfæreladede billedside. Ind imellem forekommer spar- sommeligheden med stregerne næsten demonstrativ, men det meste af tiden fungerer tegnerens økonomiske tegnestil særdeles godt og giver de unge (og voksne) læsere en fin lille oplevelse. Omslagets blå-lilla grundfarve er gennemgående i hele det lækkert designede album."
Det mindede mig om Informations anmeldelse af Gauld & Lias Begge to: "Det er ikke nogen dårlig idé at bruge lidt tid på at nærlæse [Begge to]. Den er ikke ligefrem ordløs, men det er ofte i de sort/hvide tegninger og enkle, grafiske flader, at den underspillede humor gemmer sig og leverer pointen sammen med den sparsomme tekst. Man fornemmer et vist slægtskab med Gary Larsons Langt ude-striber, men Gauld og Lia har alligevel fundet en egen tone, der ved nærmere eftersyn er mere subversiv og skæv end Larsons."
I virkeligheden gælder det nok for alle fire af Abens udgivelser, at man kan spæne igennem dem ret hurtigt. - Og at de vinder ved genlæsning. De er i hvert fald fire små universer, jeg nyder at vende tilbage til og kravle ind i igen og igen.
Okay, det endte mere selvforherligende, end jeg havde tænkt...mandag 17. juli 06
Så er oversættelsen af Ghost World så godt som færdig. Som altid i tegneserieoversættelser er en af de største udfordringer at få teksten til at have nogenlunde den samme længde som i originalen. I prosa kan man tillade sig at se stort på den slags, men i tegneserier er teksten en del af det grafiske udtryk; taleboblerne har en bestemt størrelse, som passer til den originale tekst. Som regel er det ikke noget problem, men et tilbagevendende problem er for eksempel bittesmå talebobler, som kun indeholder ordet WHY? Det kan som regel ikke lade sig gøre at klemme ordet HVORFOR? ind, så der må man være kreativ.
Et konkret eksempel fra Ghost World: Hovedpersonerne Enid og Becky sidder hos deres ven Josh og ser et talkshow med John Ellis, som pigerne kender. Dialogen i et billede er følgende:
Josh: HOW DO YOU KNOW THIS GUY?
Becky: HOW DO WE KNOW HIM?
Enid: DON'T ASK ME!
Joshs replik kan problemfrit oversættes til HVOR KENDER I HAM DER FRA? (det kunne også have været HVORDAN/HVORFOR KENDER I HAM DER?) - både længde og betydning er ret tro mod forlægget. En ordret oversættelse af Beckys replik ville blive HVOR KENDER VI HAM FRA? Men hun ville nok nærmere sige noget i retning af JA, HVOR KENDER VI HAM EGENTLIG FRA? - som næsten er dobbelt så lang som forlægget og derfor helt udelukket. Jeg endte med at forkorte det til JA, EGENTLIG?
Enid: SPØRG MIG IKKE!
En sjælden gang imellem fylder oversættelsen væsentligt mindre end den engelske originaltekst, og så er det oplagt at komme lidt fyld på. Hmm, jeg kan ikke lige komme på nogen konkrete eksempler.

onsdag 2. august
Dagens opdatering har intet som helst med Aben maler at gøre, ud over at den omtalte artiste er en ven af huset. Vor mand Raffael har pimpet sin gamle ghettoblaster. Sidst jeg så den, havde den et K-Billy's Super Sounds of the 70s og andre klistermærker på. Nu ser den sådan ud:

Det er hans mp3-spiller, han har tilsluttet - og naturligvis er den blevet spækket med 80er-electro.
Vi bifalder.fredag 11. august
Vi bringer et tåbeligt diagram over den relative fordeling af tekstmasse i Aben malers udgivelser.(Den slags kan der blive tid til, men ikke det længede ventede redesign af hjemmesiden???)tirsdag 15. august
Hvordan De Alternative Tegneserieforlag Fungerer I Dag.
- Et causeri -

Ghost World skulle tekstes. Kim Thompson fra Fantagraphics (som udgav den amerikanske original) havde nævnt, at det italienske forlag Coconino havde planer om at lave en skrifttype, der efterlignede Daniel Clowes' skrift. I dag er det en ofte benyttet praksis - især i oversættelser. (Desværre ser man også af og til helt uegnede eller bare grimme skrifttyper.) Da beslutningen skulle træffes, om den danske Ghost World skulle hånd- eller computertekstes, var Kim T. i midlertid gået på ferie.
Så en sen aftentime sendte Aben en mail til det tyske tegneserieforlag Reprodukt, som har udgivet adskillige Clowes-titler. Seksten minutter senere svarede de: Vi har håndtekstet, så vi har ingen font. Prøv Coconino.
Mail til Coconino kl.23.40, som svarede venligt tilbage efter fire minutter. Det er sgu mere effektivt end NASA, det her! (Og sikkert også mere venskabeligt, men mit kendskab til NASA er begrænset.)
Nå, det viste sig, at Coconinos font ikke var optimal, så nu sidder vor håndtekster dybt begravet i opgaven. Se i den forbindelse nedenstående diagram...torsdag 31. august
Vi tillader os at vælte ud over blogspaltens faste 360 pixels for at bringe videoen til James Kochalkas kommende monsterhit (subsidiært kultfavorit), Spread Your Evil Wings And Fly. Han har optaget den med en Gameboy. Ungdommen nu til dags, altså.
(Når det rammer ham, ryster han sgu nogle ret catchy melodier ud af t-shirten.)


søndag 10. september
Ghost World er blevet en smule forsinket, så den kommer først medio oktober. Til gengæld er der lagt et kapitel op til fri læsning. Bemærk dog, at det kun er i sort/hvid og ikke har den blågrønne staffagefarve som den trykte udgave.

Forsiden bliver like so:


Og så apropos James Kochalkas dækidentitet som rockstar (se nedenfor), undrer jeg mig over, at jeg aldrig har linket til de to Lavender Diamond-sange, som ligger til download på bandets hjemmeside. Rise in the Springtime er god, men You Broke My Heart er ligefrem sønderknusende.
(Den opmærksomt nørdede læser vil vide, at Lavender Diamond har Ron Regé, Jr. som medlem.)torsdag 21. september
Jeg sad og rodede lidt med nogle gamle filer og klukkede ad Tom og Simones små genvordigheder med det danske sprog. Det er ikke pænt at grine ad folk, og selvfølgelig er det svært at sidde og tekste på et sprog, man ikke forstår. Har jeg ryggen fri nu? Så kører vi et par eksempler.

Den midterste er selvfølgelig den sjoveste, men bemærk, hvordan et enkelt forkert bogstav i den sidste ændrer hele billedets betydning. (Men stadig helt konsistent med Toms univers.)
Jeg graver videre og ser, om der også skulle være eksempler fra Ron Regé og James Kochalka. Bliv på kanalen.tirsdag 10. oktober
Også The Independent har opdaget, at tegneserier er HOT SHIT, så søndag 1. oktober havde de en ren tegneseriesektion. De havde blandt andet bedt Tom Gauld og Simone Lia om at lave en side, og i vanlig stil er charmen skruet helt op til 10. Klik på billedet, mand.Angående sidste opdaterings gøren ondsindet nar af ikke- danskere, så bringer vi næste gang en side af Ron Regé, Jr. James Kochalka lavede ingen fejl i sin danske håndtekstning (indsæt chokeret smiley).

Ghost World: Næsten snart lige på trapperne - dato følger.
Edward Goreys Den epiplektiske cykel er desværre udskudt på grund af superskurkagtig travlhed på Aben malers hovedkontor, men i starten af det nye år...onsdag 18. oktober
Først en dårlig nyhed, via Fantagraphics' blog: "Dan underwent open-heart surgery last Tuesday in Northern California to repair a defective mitral valve. As scary as open-heart surgery is, Dan was cracking jokes right up to the day he went into the hospital, and the surgery was declared a success and he is recovering nicely (though it will be a long process)." Nå ja, det er altså Daniel Clowes, der har været under kniven. Vi håber, han får det bedre blot ved at se den dugfriske danske udgave af Ghost World. Ahem.

Og så, heldigvis, en meget meget god nyhed. Mange af Edward Goreys fine små bøger er uopdrivelige, og derfor er Amphigorey-antologierne helt essentielle for fans. Manden døde i 2000, og stort set lige siden har hans forlag Harcourt lokket med en fjerde (og sidste?) Amphigorey-bog. Ventetiden er ovre. (Eller: 1. november er ventetiden ovre...)torsdag 26. oktober
Aben malers tidlige udgivelser er alle blevet trykt i Østeuropa, men Ghost World blev klaret i Svendborg, så jeg var med til trykstart. Det var åbenbart første gang, de hørte en forlægger bede om at farven blev mere syg at se på...
Der kommer billeder på bloggen næste gang (indsæt kedelig teknisk forklaring).

Og nu kommer Clowes' mesterværk så endelig. Udgivelse d.10. november og reception d.9. - du er inviteret. Vi breder os lige ud over spalten en gang til:

onsdag 1. november
Som lovet: Fotografier fra trykningen af Ghost World.
Her er omslaget før kachering og lakering. Designet er nyt, men samtlige elementer er genbrug fra de amerikanske paper- og hardback-udgaver. (Bogen er ikke kvadratisk: Det er flapper.)Og vi zoomer lidt ud. Der er sket temmelig meget med trykketeknologien de sidste 10-20 år, først og fremmest med digitalisering, men, som man kan se på reolen, handler det stadig også om nogle bøtter med noget maling i...Trykkemaskinen indstilles ved at knalde nogle hundrede trykkeark igennem, så maskinen når at varme op og lægge farven jævnt på. Trykkeren står her og måler farven. Der er to gange 16 sider på dette ark, så 2½ af dem giver Ghost Worlds 80 sider.Maskinen, der trykte indmaden: Der er otte kamre (et ord jeg selv finder på her; der findes nok et korrekt udtryk), så den kan altså komme CMYK (cyan, magenta, gul, sort = fuld farve) på forsiden af et trykkeark og CMYK på bagsiden. Det tager lige under et sekund for den procedure, så det går temmelig stærkt.
Men til Ghost World var kun fire af kamrene i brug: sort for og bag, pantone-blålig for og bag.

mandag 20. november
Siden sidst er Ghost World udkommet, og den første (vist) anmeldelse er Berlingske Tidende, som skriver: "... den dybt rørende og meget morsomme grafiske dannelsesroman »Ghostworld« af Daniel Clowes. Bogen, der i 2001 blev til en vellykket film af Terry Zwigoff, er en af hovedværkerne i den nye bølge, og skildrer to teenageveninders let traumatiske forhold til omverdenen og til at blive voksne. Den kan anbefales på det varmeste.". Aben skryder, at det har de sgu ret i.
I Jægersborggade i København ligger en relativt ny lille kunstbiks, som sælger ultrabillige kunstprints (60 kr) og billedbøger (i bredeste forstand) for voksne - deriblandt Abens varer. Den ene indehaver og Aben malers despot blev en varm efterårsdag interviewet til Kopenhagen.
Og så bruger Aben i øjeblikket al sin sparsomme fritid på at sidde på en skammel i sit laboratorium og gnægge, mens den lægger planer for næste års udgivelser. Det er endnu for tidligt at afsløre detaljer, men ambitionerne truer med at sprænge laboratoriets vægge...

tirsdag 5. december
I dag er det Ron Regé, Jr.s fødselsdag, hurra hurra hurraaa. I den anledning giver vi rabat på hans Piger mod smerte. Giv 30 kr i stedet for 45! Tilbuddet gælder til og med torsdag. Send en mail.tirsdag 19. december
James Kochalkas hidtil bedste sang? Aaah, det ved jeg ikke, men en fan har lavet en primitiv video til hans Britney's Silver Can. Sangen begynder som en sød, ordinær popsang og så efter et minut: Lighterhav på stadion. Glem Simple Minds, Phil Collins og U2. Det er storladent, og du vil aldrig igen kunne høre hans navn uden at nynne omkvædet fra Britney's Silver Can.


søndag 24. december
Tidligere på ugen glemte jeg at sige, at Kochalkas Britney's Silver Can for nylig er blevet kåret af Rolling Stone til den 90.bedste sang i 2006. Gå, James, gå!

Hvis du ikke bryder dig om teasere og cliffhangere og halve beskeder, så læs ikke videre. Hav en god jul og pak de sidste gaver ind, for resten af dette indlæg bliver ulideligt koketterende.
Aben maler har fået en fantastisk julegave: Støtte fra Kunst- styrelsen til udgivelse af en tegneserie, så nu kan den blive hældt ned i det udstyr, den fortjener. Hvem og hvad det er? Det skal nok blive afsløret...

Og de halve annonceringer fortsætter: 2007 bliver også året, hvor Aben kommer med sine første danske udgivelser. Bemærk flertalsformen. Det er spændende.


Blog-arkiv:
2010.
2009.
2008.
2007.

2005.