torsdag 12. marts 2009
Der kom lige til at være to en halv måneds radiotavshed, men det bør den utålmodige bloglæser opfatte, som om der arbejdes koncentreret på fabrikken. For det gør der.
Hvert år i juni afholder Museum of Comic and Cartoon Art (med det smukke akronym MoCCA) i New York en tegneseriefestival for 'indie'-tegneserieforlag, og jeg har længe haft lyst til at tage derover. Før Aben maler begyndte 676-serien, var der ikke meget fidus i at tage til USA for at sælge dem danske udgaver af deres egne tegneserier. Men om en måneds tid kommer 676 nr. 13-16, og så begynder det pludselig at ligne noget.
Ikke desto mindre opstod idéen om at kunne lægge et lidt mere digert værk på bordet: en antologi med nogle af de bedste nyere danske tegneserier. Og kunne man ligefrem få et amerikansk forlag i ryggen, ville sådan en bog også have mulighed for at blive solgt i butikkerne derovre efter MoCCAs festival. Det er så her, forlags- direktøren sprækker af stolthed:
Til sommer udgiver Aben maler (i Danmark) og Fantagraphics (i USA) antologien From Wonderland with Love, Danish Comics in the Third Millennium, 176 siders storblomstrende kræs. Jeg kan meget vel tage fejl, men jeg kan ikke mindes en større dansk tegneserieudgivelse i USA nogensinde. I Fantagraphics' katalog annonceres den under sloganet 'Edgy comics from the country of Lars von Trier and The Raveonettes', og selv om det er lidt morsomt, rammer det også noget rigtigt: Antologien består af sytten bidrag, som kommer godt rundt i hjørnerne af tegneseriemediets muligheder, og så er det bestemt ikke for børn.
Hvis du, kære læser, er i New York weekenden 6.-7. juni, så kom endelig forbi MoCCA Art Festival og bese bogen - ellers må du vente på den officielle udgivelse i august. Flere detaljer følger her senere!

onsdag 27. majSå er der lidt over en uge til MoCCA Art Festival i New York. Aben maler tager derover med den spritnye From Wonderland with Love under armen. Jeg fik endelig bogen i hånden i går, og det er en fantastisk fornemmelse at sidde og bladre gennem, hvad jeg synes, er nogle af de allerbedste danske tegneserier fra dette årti. (Kig selv i den - til august.) Med under armen til New York har jeg også Simon Bukhave, Allan Haverholm, Ib Kjeldsmark, Søren Mosdal, Thomas Thorhauge og Christoffer Zieler, som har bidraget til bogen.
Også 676'erne skal vises frem på MoCCA. Der er nu allerede 16 (seksten) hæfter i serien. De nyeste fire er begået af Allan Haverholm, Ida Kvetny, Christian Skovgaard og Philip Ytournel, og der kommer klip fra dem med næste blogpost - watch this space!torsdag 18. juni

torsdag 17. september
Du godeste, som tiden går. Siden sidst er From Wonderland with Love udkommet. Blev den godt taget imod? Tja, her er nogle meget (!) korte presseklip, klik for at læse dem in extenso:

"Stjernespækket" - Weekendavisen
"Fornemt grafisk håndværk og original fortællekunst" - Politiken
"Smukt og tiltrækkende" 5/6 stjerner. - Ekstrabladet
"An essential volume" - Publishers Weekly
"Alle bidragene er af utrolig høj kvalitet" - LitteraturNu.dk
"En fremragende introduktion" - Tegneseriesiden.dk
"A beautiful book" - Sekventielt.se

- Det kan man jo godt leve med. Køb den til én, der ikke har fulgt med i de sidste ti års danske tegneserier. Og så køb den til dig selv, for du har garanteret kun set de færreste af historierne før.

Næste udgivelse fra Aben maler kommer om fjorten dage: Scott Pilgrim kører stilen, tegneserien til dig som godt kan se, at de der japanske mangaer kan noget med energi og dynamik, men lissom ikke kan hidse sig op over børneninjaer og lumre jokes til elleve-årige; dig som sådan set bare gerne vil have en nutidig, velfortalt historie à la Juno, Ghostworld, Friends. Scott Pilgrim af canadieren Bryan Lee O'Malley er en charmerende pløresammen af det hele. Læs hele bind 1 (der kommer 6) her med et opslag om dagen, og når du opdager, at du er blevet hooked, kan du gå hen i din boghandel og købe bogen til rørende 80 kr.
Tak for i dag.

fredag 18. september
Nogle af bidragyderne til From Wonderland with Love har fået udbetalt deres honorar fra Fantagraphics i tegneserier. Når man hedder Søren og Jacob, ser det sådan ud:

mandag 21. september
Der var for resten et godt et interview med Dan Clowes forleden, hvori han siger muntre ting som "After fifteen years in a room alone, you can start to feel as if you've unwittingly sentenced yourself to solitary confinement. It's no wonder that pretty much every cartoonist over fifty is totally insane." Læs det her.fredag 25. september
Og apropos Dan Clowes: Han har søreme sagt ja til at være gæst på Komiks.dk 2010, så frem med kalenderen og sæt kryds ved 21.-23. maj! Det her er helt vildt. Det er besøg af en superstjerne. Nå ja, og som om det ikke skulle være nok: Chris Ware kommer også! Det er sgu nok de to, jeg allerhelst så gæste festivalen, så der er grund til begejstring.mandag 28. september
Københavnerkulturmagasinet Citadel og Aben maler har indledt et samarbejde i anledning af den forestående Scott Pilgrim-bog, så der er nogle eksemplarer på højkant. Klik på linket, send dem en mail, så kan det være, du vinder små 200 siders canadisk pop.
(Og synes man ikke, det var tilstrækkeligt at læse dagens opslag af Scott Pilgrim kører stilen, kan man gå over til Top Shelf og læse et charmerende lille eventyr, som er en bil.)torsdag 1. oktober
Det er de færreste danske aviser, som tager tegneseriemediet seriøst nok til ikke bare at talk the talk, men også walk the walk: At bringe originale danske serier. Politiken har i mange år (altid?) gået forrest, med bl.a. Egoland, Homo Metropolis og Strid, men de seneste år har Weekendavisen også udvist tegn på, at de vil noget med tegneserier. I morgen introducerer de således en af landets skarpeste og sjoveste satirikere, Christoffer Zieler, som tidligere har udgivet den store, lille Pigen og katten her i biksen. Ud over satiren kan Zieler også noget storpenslet, episk fortællersjask, så send ham en mail og bed ham om at lave en af de hersens graphic novels på 200 sider. Han kan.
(Nå ja, jeg skal da heller ikke undlade at fortælle, at en Stejl Fart-bog af Christoffer Zieler er under udarbejdelse hos Aben maler. Watch this space.)mandag 19. oktober
Så er årets Bogforum inden for en overskuelig rækkevidde. I år foregår messen 13.-15. november, og Aben maler dukker op igen. Blandt nyhederne på messen er Mellemakt, et 16 siders Scott Pilgrim-hæfte, som ikke kan fås nogen som helst andre steder end her. Til gengæld er det gratis, hvis bare man køber et eller andet. Der udleveres kun 25 om dagen, så hvis du gerne vil have et, skal du nok ikke komme alt for sent.

Og så skal jeg også huske at sige, at vinderne fra Citadels konkurrence er fundet, og de modtager snarligst deres bøger.

fredag 30. oktober
I dag bliver en ren link-omgang, men til gengæld er de gode. Chris Ware har lavet en fire-siders historie til the New Yorker, som kan læses i sin helhed online. Han er - som sædvanlig - i topform. (Og hvornår kommer så Jimmy Corrigan på dansk?? Næste år - i tide til at man kan få manden til at signere et eksemplar på Komiks.dk!)

Og mere Waresk lækkerhed: En lille tegnefilm.

Og så er året ved at gå på hæld, så bøgerne gulnes, falder af træerne og lægger sig i bunker på gaden, som man kan lege i. To gode nye, som er henholdsvis lige kommet og lige på trapperne: Robert Crumbs Genesis/Verdens skabelse og Eddie Campbells Alec, The Years Have Pants (begge links fører til gode interviews med bagmændene).

Og mon ikke næste blogpost så kommer til at handle om Aben malers efterårsblade?søndag 1. november
Sidste nyt: Kunstnerne David Shrigley og Paul Davis holder forelæsning på Danmarks Designskole onsdag 11. november. Det bliver garanteret interessant.fredag 6. november
BOGFORUM! Pludselig er der gået et år siden sidst, så nu har man igen muligheden for at tage en overdosis bogkultur og se nyt fra store og små forlag, mens man kampsveder i sin fugtige overfrakke og får øje på kendte menneskers kindkys. Ignorer dem! Gå i stedet i lige linje hen til stand 38, hvor Aben maler residerer.
Bagkataloget vokser og vokser, og i år er der seks debuter med, foruden nogle nyheder der har været i handlen nogle måneder.
Fx smider vi efterårskollektionen af 676ere, denne gang en kvartet af veloplagte og vildt forskellige hæfter af Mikkel Damsbo, Thomas Thorhauge, G.R. Mantard, Jens Blendstrup & Rikke Villadsen.Den strategiske messegænger kommer forbi lørdag mellem 14 og 15, hvor de fleste af de ovenstående kunstnere vil sidde klar til at signere deres hæfter, og forlagsdirektøren står parat til at skænke i glas.

Omvendt har man måske også lyst til at komme lige fra morgenstunden. Vi forærer nemlig Mellemakt væk - et 17-siders hæfte der hører til Scott Pilgrim-serien. Er du blandt de 25 første købere en af de tre dage, får du det med i handlen. Mellemakt vil ikke kunne fås i nogen butikker.Og endelig snigdebuterer vi Jim Woodrings grafiske roman Alkymisterne, et skræmmende og smukt mareridt i sort-hvid technicolor. Woodring er en af de amerikanske mestre, og Alkymisterne er hans danske debut. (Tag lige og klig det link.)

Nå ja, og så er det jo ikke sikkert, at du endnu har set Scott Pilgrim bind 1, From Wonderland with Love eller forårets kollektion af 676ere, så kom endelig forbi.Nå ja, og som et smukt punktum på Bogmessen arrangerer Dansk Tegneserieråd en kritikersalon i det nærliggende Literaturhaus. Gå ikke glip.

tirsdag 1. december
Jamen du godeste, er det allerede...
Også i år har Aben maler lavet en julekalender med lidt brændt gran og pjat, man kan fornøje sig med i dagene op til jul. Denne gang er det en liste med ÅRTIETS BEDSTE TEGNESERIER. Vi spurgte de tredive danske serieskabere, der er udkommet på Aben maler, om deres favoritter, og halvdelen af dem sprang med på legen. Det blev et væld af meget forskellige svar, der kom retur, men forrest i feltet var der en vis enighed, så følg med fra på søndag, når vi opruller Danske Serieskaberes Top 10 Over Yndlingstegneserier Fra Nullerne.fredag 2. december
Til de ganske få læsere, der ikke tvangsneurotisk har læst dagens Scott Pilgrim-opslag: Nu er det slut. Dvs hele Scott Pilgrim kører stilen ligger nu online. Så læs den, bliv begejstret og send så et link til alle dine venner og dine venners venner. Jeg tror virkelig på Scott Pilgrims brede appel, så folk skal have den i synet! (Bliver du så begejstret, at du straks må læse bind 2, så frygt ej: Det udkommer om fjorten dage.)

Der er indløbet et par anmeldelser fra Information, hvor Benni Bødker har lige så svare kvaler med at give et resumé af Alkymisterne, som jeg selv ville have. Om 676erne skriver han, at "Endelig kan man for tiden til fulde forvisse sig om tegneseriemediets store spændvidde ved at tage et kig på den seneste kollektion i serien 676, hvor forlaget Aben maler med jævne mellemrum lader en række danske kunstnere tage livtag med mediet i dets korte form." Og så minder han om, at de er "perfekte advents- og mandelgaver til den grafisk interesserede."

Og husk så, at vi starter julekalender på søndag.søndag 6. december
Som lovet forleden: En liste med årtiets bedste tegneserier ifølge danske serieskabere, der er udkommet på Aben maler. Der indløb et væld af spændende titler fra USA, Frankrig, Belgien, Tyskland, Schweiz, Sverige, Danmark, Norge, Japan, Storbritannien, Ungarn og Portugal, og frem til jul bringer vi de ti, der fik flest stemmer.
Uden videre omsvøb: Nr 10. RON REGÉ, JR.: SKIBBER BEE-BYE (2000). Hans forlag Drawn & Quarterly beskriver ham således: "Ron Regé Jr. creates his own visual poetry that sets him apart from other cartoonists as one of the most original artists to enter the medium in the past decade. His storytelling is neither linear nor altogether accessible, however, his recognizable thin line and cute characters draw you into a dreamlike, sensitive, fantasy world that, as odd as it seems, is entirely realistic." - Og det er jeg enig i. Der er i øvrigt et lille interview med ham her på siden, jeg lavede med ham for (du godeste) fire år siden.
Mårdøn Smet siger om Skibber Bee-Bye: "Knitrende porøs indie-tegneserie. Den er der intet, der ligner."

mandag 7. december
Vi afbryder listen over årtiets gode tegneserier for en kort bemærkning. Aben maler og Forlaget Fahrenheit går sammen om en antologi, der skal banke den nye, unge tegneseriegeneration op af jorden. Vi skriver:

ER DU EN UNG DYGTIG TEGNESERIETEGNER?
Send ind og kom med i en antologi, som udgives af forlagene Fahrenheit og Aben maler i forbindelse med Komiks.dk 2010.

HVAD
Emne og stilart bestemmer du selv. Vi er bare interesserede i originalitet og kvalitet.

HVEM
Denne antologi er for unge talenter. Du kan medvirke, hvis du endnu ikke har fået udgivet en selvstændig tegneserie. (Hvis du har medvirket i antologier eller publiceret på nettet, kan du godt være med her.)

HVORNÅR
Vi skal høre fra dig senest 10. januar. Bogen udkommer til tegneseriefestivalen Komiks.dk 21.-23. maj 2010.

HVORDAN
Mail nogle tegneserier, du tidligere har lavet, samt en idé/skitser til dit bidrag (det vil være ærgerligt at tegne den færdig og så få den afvist) senest 10. januar 2010. Kort derefter får du at vide, om du kommer med.

DET TEKNISKE
Den færdige tegneserie skal være sort/hvid og afleveres i tiff-format 1200 dpi bitmap.

Hvis din historie bliver accepteret, får du desuden gratis entré til Komiks.dk. Bogen får sin egen stand på festivalen, hvor du kan sidde og sælge den med de andre bidragydere. Oplaget bliver delt mellem Fahrenheit, Aben maler og bidragyderne.

Mail til info snabela abenmaler punktum dk og fahrenheit snabela email punktum dktirsdag 8. december
Og så tilbage til listen: På niendepladsen finder vi JOE SACCO: SAFE AREA GORAZDE (2000). Johan F. Krarup siger: "Sacco er journalisten, der tager visuelle noter fra en krigszone - i dette tilfælde Ex-Jugoslavien - hvorefter de bearbejdes til tegneserie. Hans beretning om den etniske udrensning i Gorazde, Bosnien, er uhyre detaljeret, præcis og skræmmende. Sacco dokumenterer nogle forskellige familiers beretninger om massakrerne, og som sådan står 'Safe Area Gorazde' ikke bare som et stykke unik journalistik, men også som en enestående tegneserie." Herfra skal også anbefales hans Palestine, The Fixer (som fik Christian Skovgaards stemme) og garanteret også hans helt nye Footnotes in Gaza.

torsdag 10. december
En servicemeddelelse: Køb Berlingske Tidende i morgen. Jeg har en vis formodning om, at der er et interview med Jim Woodring.

Og nr. 8: CHARLES BURNS: BLACK HOLE (2005). Anders Jørgen Mogensen siger om den: "Jeg troede ikke tegneserier kunne det som den kan. Den er det bedste bud på en moderne ungdoms- fortælling jeg har stødt på. Og det ligegyldig om det er film, roman eller tegneserie. Sex og surrealisme er lige hvad jeg kan lide og gerne på samme tid. Hele tiden. Alle burde læse den. Nu. Og så igen." Og HuskMitNavn siger: "Jeg så en udstilling i New York af originaltegningerne til bogen. De var de mest detaljerede og bedst tegnede tegninger, jeg mindes at have set."Og så har drengene hos Fantagraphics fået lavet en lille pædagogisk læseprøve af From Wonderland with Love:

lørdag 12. december
Nr. 7: KRAMERS ERGOT #5. Mårdøn Smet siger: "Vrangvillig art-antologi. Ikke så overrumplende og frisk som #4, men alene Kevin Huizengas golf-fabel Jeepers Jacobs er det hele værd. Så usexet som det kan lyde er det nærmest een lang eksistentiel monolog over den kristne forestilling om fortabelsen. Hva behar !"

mandag 14. december
Vi fortsætter nedtællingen af årtiets bedste tegneserier og er nået til nummer 6: KRAMERS ERGOT 4. HuskMitNavn siger om den: "Tegneserieantologi, der er udkommet 7 numre af. Selvom alle historierne ikke altid holder, er der en høj kvalitet på tegnesiden. En af de eneste tegneserier, jeg tager ud af hylden og kigger i mere end en gang hvert 5. år." (Bonus: En af historierne i, Poor Sailor af Sammy Harkham (som også er redaktør på bogserien), er også udkommet selvstændigt, og den blev nomineret af Rikke Bakman, som siger: "Det er som med en en digtsamling eller en cd man kan læse/høre om og om igen, man bliver aldrig træt af den. Figurerne går lige i hjertet.")Der drysser stadig anmeldelser ind af From Wonderland with Love, her fra en boghandel i Washington D.C.:
"FROM WONDERLAND WITH LOVE: Danish Comics in the Third Millenium (Fantagraphics, 29.99), edited by Steffen P. Maarup, is fantastic! This amazing collection just blew me away. There was not one moment when reading this book - in one sitting, slouched and unblinking on my couch, coffee going cold - that I did not completely love. HuskMitNavn's "Newspaper Cartoons" will make you wonder and laugh. Nicoline Werdelin's "Because I Love You So Much" is a perfect combination of humor and tragedy told in four-to-five-panel vignettes (which, alone, is worth the price of the book). This collection has an energy not often seen in comics: from a mad scientist / heavy rock badger to the glorious, funny, and epic rock musical of "Sloth" by Ib Kjeldsmark. Much of the cartooning is similar to street-art in character and pacing. Mythic and dreamlike, meditative and fantastical, this is a superb and surprising collection."

Og så blev jeg helt barnligt begejstret, da jeg for nylig rent faktisk så bogen i Foyles, en af de fedeste boghandler i London:UPDATE: Johan F. Krarups lillebror har set den i en Barnes & Noble i New York. Fedt igen.

onsdag 16. december
Først en konkurrence: Vind de to første bøger i Scott Pilgrim-serien hos Fortællingen.dk. Du skal bare svare på, hvor mange onde ekskærester, Scott skal bekæmpe. Og der er hjælp at hente.

Videre med nedtællingen. Nummer 5: JIM WOODRING: THE FRANK BOOK (2003). Johan F. Krarup siger: "Pantomime når det er allerbedst: Woodring bruger billeder til at fortælle noget, som kun lader sig gengive grafisk, dvs. med en grafisk egen-logik. Man sidder målløs, overumplet, chokeret og underligt til mode efter endt læsning af Woodrings mareridttegneserier. Mesterligt." Christoffer Zieler siger: "En indgang til det underbevidste tegnet helt ud, hvor det begynder at blive farligt."Og apropos Woodring er Alkymisterne netop blevet anmeldt af Geek Culture, som ud af 6 mulige giver bogen ★ ★ ★ ★ ★ ★ og kalder den "en mental mavepuster af dimensioner". Wow.

Nå ja, og her er, hvad Elle syntes om G.R. Mantards Jeg så en film, og verden gik under: ★ ★ ★ ★ ☆.fredag 18. december
I dag skal du bevæge dig gennem snemasserne hen til din lokale boghandler. Banke ham på knolden og bede ham bestille Scott Pilgrim mod verden. Den udkommer i dag.

Og så til nedtællingen: Nummer 4: DAVID B.: L'ASCENSION DU HAUT MAL (2003). Johan F. Krarup siger: "Selvbiografiske tegneserier er mere og mere udbredt, specielt i Nordamerika. Men en af de bedste er lavet af en franskmand, nemlig David B. Med en stærk sort-hvid billedflade fortæller han om sin barn- og ungdom præget af en epilepsiramt storebror. Historien er tilsat utallige billedmæssige fortælleelementer, hvilket giver tegneserien en næsten magisk-realistisk tone. F. eks. er sygdommen, epilepsien, illustreret som et slags monster, der sidder med til bords, når familien spiser." Anders Jørgen Mogensen siger: "Fantastisk rørende, smuk, kompleks. En udleverende tegneserie hvor David B ikke kun konfronterer sin egen opvækst, men også konfronterer sig selv som kunster. Det er dejligt at se ham tegne soldater, slag og krig fra alle tider i en så menneskelig historie som den han fortæller. Det er måske tegneserien for dem der ikke kan lide tegneserier."

søndag 20. december
Vi tæller ned: Nummer 3: CHRIS WARE: JIMMY CORRIGAN, THE SMARTEST KID ON EARTH. Johan F. Krarup siger (alle de spurgte kunstnere blev opfordret til at skrive lidt om deres valg, men som man ser, var det ikke alle, der kom med mere end en liste!): "Wares moderne klassiker satte standarden for de nye graphic novels: Fortællekunst og visuelle formeksperimenter går hånd i hånd i en rørende historie om den ensomme Jimmy Corrigan, der opsøger sin far, som han ikke har set i mange år. Ware har blik for det hele: Den kunstige opsplittelse af tegneseriens form og indhold gør han til skamme ved både at dyrke en grafisk ekvilibrisme og fortælle en gribende historie, der til tider simpelt hen gør ondt at læse."(Temmelig forsinket er den danske udgave nu endelig på vej fra Aben maler. Forvent den i foråret 2010!)tirsdag 22. december
Det nye Strip! anmelder Scott Pilgrim: "En ungdomsklassiker in spe, der fortjener at finde et stort publikum også herhjemme." og kvitterer med fire stjerner. Om Alkymisterne skrives: "Alkymisterne er klassisk Woodring og en Frank-historie af høj karat. Mere end måske nogensinde før fornemmer man en højere mening bag kontrasten mellem den surreelle lemfældighed, der dikterer fortællingen og den stoiske ro, som Frank og (med tiden også) Manhog møder tilværelsens absurditet med. Heldigvis kan Alkymisterne ikke uden videre koges ned til en allegori om godt og ondt i en meningsløs verden. Der er altid en rest af uforklarlighed tilbage i Woodrings uudgrundelige fortællinger, og det gør dem kun så meget desto mere fængende." ★ ★ ★ ★ ★
Vi takker.

Og nedtælling: Nummer 2: MARJANE SATRAPI: PERSEPOLIS. Rikke Bakman siger: "Hendes personlige indgang til stoffet har givet mig en forståelse af Mellemøsten, som ingen andre medier har formået." Philip Ytournel siger: "Gribende og aktuel 'iranere er også mennesker med følelser'."

torsdag 24. december
Og hvad er så tegneseriefolkets favorittegneserie over dem alle fra det forløbne årti? DAVID MAZZUCCHELLI: ASTERIOS POLYP (2009). Johan F. Krarup siger: "Mazzucchelli behersker som ingen anden tegneseriens raffinerede virkemidler i historien om den ældre og noget firkantede arkitekt Asterios Polyp, der gennemlever en livskrise. Her opretholdes en balancegang mellem en på én gang enkelt fortalt historie og et hav af referencer til både verdens- litteratur, kunst og filosofi. Desuden arbejder Mazzucchelli med en række formeksperimenter, der lader form og indhold spejle hinanden gensidigt."
Cav Bøgelund fatter sig mere i korthed og siger: "U. Und. Gå. E. Lig!"Og så vil Aben maler fejre højtiden med at annoncere en udgivelse, der kommer i forbindelse med Komiks.dk: WILSON af Dan Clowes. Flere detaljer senere!
Glædelig jul.Blog-arkiv:
2010.

2008.
2007.
2006.
2005.