Topkarakter til Asterios Polyp

2. november 2012

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

– siger Politiken til Asterios Polyp:
“De senere års gennembrud for graphic novels baserer sig mere på fortællingernes intime realisme og illustrationernes karakter af personlig håndskrift end på nyskabende grafiske ideer. Det bliver der lavet radikalt om på i David Mazzucchellis ’Asterios Polyp’. Her er der både personlig håndskrift, grafisk vovemod og filosofisk højt til loftet i en graphic novel, der er et mesterværk i genren tegneserier for voksne.
… Den biografiske fortælling om Asterios Polyp er samtidig en filosofisk undersøgelse, som med resonans i naturvidenskab, litteratur, historie og mytologi undersøger, hvad det vil sige at være et menneske i denne verden. Hvad er den menneskelige arkitektur?
»Hvad hvis virkeligheden (som vi opfatter den) blot er en forlængelse af jeget?«, lyder grundspørgsmålet. Med det som afsæt tegner og fortæller David Mazzucchelli med subjektiv streg om, hvordan det selvsikkert rationelle udfordres af både naturvidenskab, religion og kaoskræfter.…
Den personligt sansede refleksion over den svundne tid er et gennemgående træk ved mange graphic novels. Proust og Knausgård sat på tegneserieformel. Det gælder også ’Asterios Polyp’, hvor Mazzucchelli erklærer, at »alle minder er genskabelser, ikke afspilninger«.
Det er denne dramatiske genopførelse, Mazzucchelli udfolder med imponerende visuel opfindsomhed i dette fuldstændig stilrene billedværk i en streg, et tonefald og et farvelag, der på en gang er på hjemmebane i nutiden og har en resonans, der kunne høre hjemme i 1950’erne, hvor Asterios Polyp voksede op efter at have mistet sin skygge.…
’Asterios Polyp’ er et enestående billedbogværk, hvor den filosofiske dybsindighed og den fabulerende fantasi finder sammen i samme originale tankestreg.”

Asterios PolypSmagsdommerne på DR2 talte også om bogen i aftes:
“… Hele det grafiske udtryk er meget smukt og meget gennemført.” – AG
“Jeg blev grebet lige med det samme.… En vanvittig spændende læseoplevelse.… Det, at den er så tungt læsset med referencer og symboler gør, at han får flyttet en del af fortællingen væk fra figurernes talen og gøren, som jo traditionelt bærer historien i en tegneserie, og over til den metode, som han har valgt at tegne på.” – RH
“Det må være årets julegave til alle tegneseriefreaks, men jeg synes også, andre skal hoppe på. Den er kompleks som en roman og smuk som et kunstværk.…
Så kompleks som en rigtig tung roman, næsten en klassiker. Og den behandler stoffet overraskende.… Det er sjældent, en tegneserie i den grad danner billeder inde i dit hoved, mens du læser den.… Her er der så mange spørgsmål, du simpelthen bliver nødt til at besvare undervejs. Og så handler den jo om det at være menneske, og det tackler den på en så overraskende smuk måde. Den overrasker dig simpelthen.” – JS

Share