Store Emmanuel Guibert-dag

10. juni 2013

Emmanuel Guibert: Alans KrigBåde Nummer 9 og LitteraturNu har i dag anmeldt Emmanuel Guiberts Alans Krig og har begge armene i vejret af begejstring.

Nummer 9 giver 5/5 stjerner og skriver:

Alans krig er et fængslende portræt af en mand, der er i færd med at træde i karakter og finde ud af, hvad der er vigtigt for ham. Også selvom det måtte stride imod alt, hvad han troede at vide.…
Guibert underbygger denne rejse mesterligt via sine akvarelillustrationer, der fuldstændig gnidningsløst balancerer det økonomiske med det overdådige. For mens de nedbarberede men effektive beskrivelser af den militære træning mest af alt – og meget apropos – vækker mindelser om tegninger fra en instruktionsbog, er de langt mere detaljerige afbildninger af de europæiske slagmarker formidlet med en stoflighed, der sætter gang i hele sanseapparatet. Og når Guibert på de allersidste sider finder hele farvepaletten frem for glimtvis at skildre krigsveteranens sidste næsten paradisiske tilholdssted i en række maleriske interieurer, er resultatet intet mindre end noget af det ypperligste og mest betagende tegneseriekunst nogensinde.…
Der er tydeligvis kælet for den danske udgave, og Alans Krig er simpelthen en smuk bog, hvor indhold og indpakning får lov at stå fuldt mål med hinanden.
Man må ikke snyde sig selv for denne læseoplevelse, der hører til blandt de mest bevægende og hjertevarme personportrætter nogensinde formidlet i tegneserieform.

LitteraturNu samstemmer:

Copes helt igennem almindelige liv under (almindeligt) ualmindelige omstændigheder, hans varme og sympatiske stemme, og hans sans for de gode detaljer, ledsaget af Guiberts tegninger og kunstneriske overskud, gør ALANS KRIG til et helt igennem anbefalelsesværdigt mesterværk inden for grafiske erindringer. Den danske udgave fra Aben Maler lægger sig tilmed helt i front, hvad angår udstyr, farver og oversættelse sammenlignet med den engelske og franske udgave.

LitteraturNu interviewer også Emmanuel Guibert om bogen. Som sædvanligt er han et rasende veloplagt interviewoffer:

…ja, for man har virkelig det indtryk, når man læser ALANS KRIG at det er en person med et unikt talent for at fortælle, som taler smukt og poetisk…

– Lige præcis, han udlagde livets skønhed, dets ækelhed uden at føle et behov for at dramatisere, overdrive eller tilføje elementer til sin historie. Han var meget mådeholdende, holdt sig tilbage, han siger ikke mange ord, selvom der altså i sidste ende er kommet en stor bog ud af det. Han er i besiddelse af denne helt særlige præcision og elegance, som består i at overlade det til sin lytter at dømme. Han fortæller ikke én, hvad man skal synes om det, han siger, mens han fortæller. Han fremlægger det, som det var, og resten tilhører dig. Det, som jeg fik, for eksempel, mens jeg lyttede, det var billeder. Det væltede op med billeder inden i mig, mens jeg hørte ham fortælle. Han udtrykte sig utrolig billedligt, og jeg så en masse skønne ting. Personerne, stederne, alt dette viste sig for mig meget levende. Jeg havde kun én ting i hovedet, og det var at skynde mig hjem for at få dem omsat til tegninger.

Share