Kim Thompson 1956–2013

20. juni 2013

I går blev verden et fattigere sted. Kim Thompson, som sammen med Gary Groth etablerede USA’s bedste tegneserieforlag Fantagraphics og udgav verdens førende tegneseriemagasin The Comics Journal, er død af lungekræft. Da den amerikanske tegneseriescene i sluthalvfjerdserne stort set kun bestod af superheltehæfter, insisterede de på, at mediet kunne andet og mere. Og det demonstrerede de til fulde i de følgende årtier, med udgivelser af blandt (mange!) andre Robert Crumb, Daniel Clowes, Chris Ware, Jim Woodring, Peter Bagge og brødrene Hernandez.

Uden Fantagraphics havde vi måske aldrig fået den efterfølgende bølge af interessante, alternative tegneserieforlag, både i Amerika og resten af verden. Der er Aben maler-bøger af Jaime Hernandez, Anders Nilsen, Daniel Clowes, Chris Ware og Jim Woodring, som alle først blev udgivet af Fantagraphics.

Særligt må From Wonderland with Loveamerikanerne takke Kim Thompson for at have oversat så mange europæiske tegneserier til engelsk. Han oversatte fra dansk (han var halvt dansk og født her), svensk, norsk, hollandsk, fransk, tysk, italiensk og spansk. Hans død gør det med ét slag sværere for europæiske tegneserier at finde udgivelse i USA.

Jeg nåede desværre ikke selv at møde ham, men vi udvekslede mange mails, blandt andet om From Wonderland with Love, en antologi med danske tegneserier, som Aben maler udgav i samarbejde med Fantagraphics. Det var en fornøjelse at arbejde sammen med ham, og jeg er taknemmelig for hans velvilje over for projektet.

Share