Goliat

Tom Gauld: Goliat

96 sider · 180 kr · ISBN 978-87-92246-49-3
Hardcover · er udkommet.
Køb bogen


Efter omtrent to årtusinder får vi endelig lov at høre historien om David og Goliat fortalt fra kæmpens synspunkt. Og han er i virkeligheden ikke nogen stor kriger; han foretrækker papyrusarbejde frem for kamp. Ikke desto mindre beordrer kongen ham til to gange om dagen at fremsige en udfordring til israelitterne: “Vælg jer en mand og lad ham komme herned til mig. Hvis han kan tage kampen op med mig og dræber mig, vil vi være jeres trælle. Men får jeg bugt med ham og dræber ham, skal I være vores trælle.”


★ ★ ★ ★ ★ ★ “Tom Gaulds simple tegninger … er forbløffende effektive. Hvor enkle de end er, lykkes det ham både at gøre det store ingenmandsland himmelråbende tomt og at give hovedpersonerne personlighed … De træder ud af papiret og bliver levende undervejs.”
Geek Culture

★ ★ ★ ★ ★ “Vi ved, hvordan det ender, men alligevel sitrer historien af suspense.… Tom Gauld er en original tegner, der fortæller sin historie med minimale greb.… rig på nuancer og udtryk. Køb Goliat og giv den til din partner, når du ville ønske, at han/hun kunne se verden fra dit sted.”
– Jyllands-Posten

★ ★ ★ ★ ★ “At fortælle gamle fortærskede bibeltekster med den tyngde og den lune som Tom Gauld gør i Goliat, kræver en sjælden humor og en fantasi. Goliat fortjener at blive fremhævet som en af de bedste tegneserier for voksne udgivet i år, og er et garanteret julegavehit til de teologistuderende i omgangskredsen.”
Ørestad avis

★ ★ ★ ★ ★ “Gauld fortæller med underspillet humor og stærkt stiliserede tegninger, der er præget af flittige, stemningsskabende skraveringer.”
– Ekstrabladet

★ ★ ★ ★ “Fortalt med den mest konsekvente minimalisme i streg og dialog, kun et stilsikkert niveau over ideogrammets tændstikmænd, opnår den beretning imidlertid en slående virkning. Uden Bibelens massive forreklame for David og israelitternes hær som Herrens udvalgte bliver drabet på den fredelige kæmpe fra nabosamfundet blot et eksempel på meningsløs død.”
Politiken

“Aben Maler melder sig endnu engang på banen som et af landets absolut bedste tegneserieforlag med udgivelsen af den danske udgave af Tom Gaulds poetiske og enkle tegneserie ‘Goliat’… Med en simpel streg holdt i opsigtsvækkende sort og hvid og en enkelt, lysebrun tone lader Gauld historien udfolde sig i et langsomt og roligt tempo, hvor tidens gang smukt illustreres af skiftende landskaber og gentagelser, der konstant ændres bare en anelse.… Hver streg er tydeligvis sat med sans for både helhed og udtryksfuld detalje. Det er fornemt udført.… Boghåndværket er i top i udgivelsen. Der bliver virkelig kræset for kvaliteten med nopret omslag, folietryk, præg og tykt, ubestrøget papir, der suppleres smukt af det enkle og smagfulde bogdesign.… Goliat er sådan en tegneserie, man slet ikke kan få nok af at holde i hånden, bladre i og vende tilbage til de forskellige sekvenser i.
Herfra skal der lyde stor ros til både Gauld og Aben Maler for en dansk tegneserieudgivelse i særklasse.”
Nummer 9

“Tegningerne er simple, stemningen melankolsk, hovedpersonen sympatisk og resultatet fantastisk.… Det er en mesterlig tegneserie med velvalgte replikker, udbyggede karakterer og mindst to stærke pointer: at også Goliat var menneske. Og at krig er absurd.”
Kristeligt Dagblad

“Bogen er en både fed og mismodig læseoplevelse, hvor der vendes op og ned på godt og ondt. Tegningerne er ultra enkle og farverne holdt i sort/hvid og brun, men man savner ikke flere detaljer eller farver. At det er så enkelt tegnet, gør bare historien bedre. … Ud over at være en anderledes læseoplevelse, er Goliat en graphic novel, der simpelthen leverer god underholdning.”
– Weekendavisen

“Der er visse typer af mennesker – undertegnede inkluderet – der har et nærmest fetichistisk forhold til bøger. Lugten af tryksværte. Lækre guldbogstaver præget i ryggen. Hvis man har det på de måde, vil jeg garantere, at man også holder et vågent øje med det danske tegneserieforlag Aben Maler. De har altid skabt flotte udgivelser og deres seneste er ingen undtagelse. Goliat er praktisk talt så rar at røre ved, at man næsten får lyst til at slikke på den.
Ordsproget lyder jo, at man ikke bør dømme en bog efter dens omslag, men heldigvis er også indholdet mere end blot en anelse interessant.…
Der er ikke brugt unødig plads på overflødigheder, men gør man sig selv den tjeneste at læse bogen igennem flere gange, opdager man ikke kun nye, fine detaljer i tegningerne (der i øvrigt hurtigt får liv takket være Gaulds fine fornemmelse for bevægelse og mimik), men man opdager også nye strenge i både fortælling og dialogen, der gør at Goliat bliver en læseoplevelse lidt ud over det sædvanlige.”
Kulturkapellet

“En velstruktureret, humoristisk og gribende bog. Goliat er et eksempel på, hvad en god historiefortæller kan gøre selv med historier, vi har hørt hundredvis af gange før. Gauld viser os, at selv skurke kan være helte.”
– Comic Attack

“Gaulds historier er altid afdæmpede, men stærke og gribende. Han er en af de bedste tegneserietegnere i øjeblikket!”
– BoingBoing

“Gauld er muligvis vor tids Edward Gorey. Han kanaliserer hans skæve humor og makabre æstetik gennem fantastiske sort-hvide illustrationer.”
– Brain Pickings

Goliat bliver måske den bog, der giver Gauld det brede publikum, han fortjener.”
– The A.V. Club

Goliat er et af de allerbedste værker i sin genre og er obligatorisk læsning, særligt hvis man er til
humor med en god portion melankoli. Slutningen, da den kommer, vælter en omkuld.”
– Alternative Magazine Online


Tom Gaulds hjemmeside


Begge to
Læs også: Begge to


Share